Ελλάδα

Το κυνήγι του μαύρου χρυσού των 300 δισ. ευρώ

Το κυνήγι του μαύρου χρυσού των 300 δισ. ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, του μαύρου χρυσού των 300 δισ. ευρώ, που είναι στο υπέδαφος της θαλάσσιας περιοχής νοτιοδυτικά της Κρήτης, ετοιμάζονται να επιδοθούν δύο από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου.

Πληροφορίες θέλουν ίσως κι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημοσιοποιήσει στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δύο θαλάσσιες περιοχές που ζήτησαν για έρευνες υδρογονανθράκων οι εταιρίες της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια. Πηγή που εμπλέκεται στις σχετικές διαδικασίες αναφέρει με νόημα στο eretikos.gr, ότι “πολύ γρήγορα θα βγει ο διεθνής διαγωνισμός”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των ΕΛΠΕ έκανε γνωστό ότι “οι τρεις εταιρίες ζήτησαν περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης τόσο οικοπέδων που είχαν βγει στον διαγωνισμό του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων όσο και νέων περιοχών”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Στάθης Τσοτσορός στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι η κοινοπραξία ζητά διεθνή διαγωνισμό για περιοχές “εγγύς της Κρήτης”.

Αξιωματούχος, στο περιθώριο του συνεδρίου έκανε γνωστό ότι οι εκτάσεις που ζητούν οι εταιρίες βρίσκονται ανάμεσα στη νοητή κάθετη γραμμή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και της Γαύδου μέχρι τα νοτιοδυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας με Λιβυή και Ιταλία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς μιλώντας στο συνέδριο επανέλαβε την επιστημονική άποψη πως οι περιοχές νότια της Κρήτης και δυτικά του Ιονίου προσομοιάζουν με το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Τέλος να θυμίσουμε και τις εκτιμήσεις επιστημόνων που μιλούν για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της χώρας αξίας 300 δισ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X