Τεκτονικές αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα από Novartis και Σκοπιανό

Ζούμε μία περίοδο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Η διάταξη των δυνάμεων σε κάποιους μήνες δεν θα είναι ίδια με τη σημερινή. Οι προσεγγίσεις, οι συμμαχίες, οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμα και τεκτονικές.

Το μέγεθος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από δύο υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται και στην αφετηρία των αλλαγών. Μιλάμε για το Σκοπιανό ή Μακεδονικό, για όσους προτιμούν αυτή την έκφραση, και το σκάνδαλο Novartis, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σε όλο το χώρο του φαρμάκου.

Κι΄ αυτό γιατί, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε, πως παρόμοιες πρακτικές, σε μικρότερη κλίμακα όμως, ακολουθούσαν σχεδόν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Τούτων λεχθέντων ας δούμε τις υπόγειες διεργασίες που προκαλούν οι δύο σημαντικές υποθέσεις στο πολιτικό σύστημα και στα κόμματα.

Ηδη από το Σκοπιανό, διαπιστώνεται ότι απομακρύνθηκε η πιθανότητα συνεργασίας του Σταύρου Θεοδωράκη και του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Ιδέα με την οποία φλέρταραν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και άλλα στελέχη, ο Σταύρος Θεοδωράκης και βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ρυμούλκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους Αντώνη Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη, σε πιο ακραίες θέσεις προς τη δεξιά κατεύθυνση, γκρέμισε τις γέφυρες για ενδεχόμενη συνεργασία.

Οι ίδιες διεργασίες άνοιξαν το δρόμο για επαφές και συνεννοήσεις ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής (κυρίως του ΠΑΣΟΚ), που μελλοντικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο στενές επαφές.

Προς αυτή την κατεύθυνση πυκνώνουν οι ανταλλαγές μηνυμάτων και απόψεων ανάμεσα σε στελέχη, κυρίως βουλευτές. Η ρητορική, πάντως, της Φώφης παραμένει υψηλή, στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Ομως, όσο πυκνώνουν τα σύννεφα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, τόσο δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω προσεγγίσεων και ζυμώσεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το Σκοπιανό προκάλεσε πολύ ισχυρές αναταράξεις με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράζουν τη σκληρή θέση, που φτάνει ως την απομάκρυνση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, δεν λείπουν κι΄εκείνοι που κάνουν λόγο πως η παραμονή των ΑΝ.ΕΛ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν ως βάση και κύρια επιδίωξη την παραμονή στην υπουργική καρέκλα. Επίσης, οι επιθέσεις του Δημήτρη Καμμένου κατά τις κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει τεράστιες δυσαρέσκειες. Πολλοί μάλιστα λένε. «Επιτέλους ας πάρει την απόφαση να πάει στη Νέα Δημοκρατία».

Η παράμετρος Novartis άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη αξιωματική αντιπολίτευση. Οι Αδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται σε προφανή δύσκολη θέση από τις επιθέσεις που δέχονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να συγκρούεται με Καραμανλικούς για να στηρίξει τον αντιπρόεδρό του.

Οι επικλήσεις για συνεργασία και συναντίληψη, μάλλον πέφτουν στο κενό, τουλάχιστον για ορισμένους, όπως ο Γιώργος Βλάχος και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Το πόσο δύσκολη είναι η συναντίληψη φαίνεται και από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η οποία πρόσκειται αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα , αλλά και κάνει μεν έκκληση στον Κώστα Καραμανλή για ενεργοποίηση, όμως τεχνηέντως εξαπολύει έμμεση επίθεση. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι εύγλωττος: «Η σιωπή τώρα δεν αρμόζει στον Κώστα Καραμανλή».

Αν στο κάδρο βάλετε τα εσωκομματικά υπονοούμενα για τον Γιώργο Βλάχο, ότι διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για τις τιμές των φαρμάκων, του Αδωνι Γεωργιάδη για τη μη αναφορά του ονόματος του Μάκη Βορίδη στη δικογραφία της εισαγγελίας της Διαφθοράς και πολλά άλλα, αντιλαμβάνεται κανείς, πως η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου εύκολη. Το αντίθετο μάλιστα.

Αν δε, βρεθούν στοιχεία για χρηματισμό κάποιου από τους εμπλεκόμενος στη δικογραφία πολιτικούς, τότε γίνεται αντιληπτό ότι όλα τινάζονται στον αέρα.

Πάντως, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν στελέχη τα οποία εκτιμούν ότι το σκάνδαλο Novartis μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία για την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο εσωκομματικά ενισχύει τον Κυριάκο.

Το σκεπτικό είναι πως τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης,όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν τώρα μεγάλη ανάγκη από τον αρχηγό της ΝΔ. Και μάλλον δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ομως, οι πληγές στις σχέσεις με την κοινωνία, τώρα αρχίζουν να ανοίγουν και μπορεί να γίνουν χαίνουσες.

Μικρότερα είναι τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ από την αναφορά του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής πολύ έξυπνα πήρε εξαρχής την πολύ σωστή πολιτικά και κοινωνικά θέση «όλα στο φως»  και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Παραδόξως το θέμα προκαλεί κάποιες τριβές και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτές απόρροια των διαφορών σε εκτιμήσεις, αλλά και σε θέσεις για το Σκοπιανό. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι παρά το ¨παιχνίδι¨ των προσωπικών επιλογών και των προσωπικών επιδιώξεων, ορισμένων στελεχών. Αυτά επιδιώκουν ισχυρότερη παρουσία και μεγαλύτερο ρόλο.

Το συμπέρασμα είναι πως οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο πολιτικό σύστημα. Από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο σκάνδαλο Novartis θα γίνουν περισσότερο ή λιγότερο ορμητικές έως και καταλυτικές.

eretikos.gr