Πρόκληση : Ο Νίμιτς πιο σκληρός και από τους Σκοπιανούς

Ο Κοτζιάς κατσάδιασε τον Νίμιτς

Με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Δημητρόφ αλλά και με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε στην Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 Μετά την συνάντηση διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίζεται πιο σκληρός και από τον Σκοπιανό αξιωματούχο στις διαπραγματεύσεις  καθώς επιμένει  στη  «συμφωνία ανά τμήματα» («σαλαμοποίηση») και εμφανίζεται επιφυλακτικός  στο  θέμα της  ονομασίας  erga omnes (έναντι όλων).

 Από  την άλλη   η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τους δύο όρους που έχει θέσει: Δηλαδή την σύνθετη ονομασία- να είναι για όλες τις χρήσεις- (erga omnes) και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων  από το Σύνταγμα των Σκοπίων.

 Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν μάλιστα ότι εάν αυτοί  οι δύο όροι γίνουν αποδεκτοί, η συζήτηση θα στραφεί σε μικρότερης σημασίας θέματα .

 Σε ότι  αφορά το πρόβλημα που θέτουν τα Σκόπια, ότι δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους μέχρι τον Ιούλιο, που θα πρέπει να έχει «κλείσει» η συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να το συζητήσει.

 Όπως λένε  εάν υπάρξει συμφωνία τότε αυτή θα κυρωθεί από τον ΟΗΕ, οπότε η ισχύς της θα υπερβαίνει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Αμέσως μετά και μέσα στον χρόνο που πρέπει (10 μήνες), οι γείτονες μας θα πρέπει να αλλάξουν το   σύνταγμα τους, εάν θέλουν το ελληνικό  Κοινοβούλιο να πει το τελικό «ναι» στην ένταξη των Σκοπίων  στο ΝΑΤΟ.