Ελλάδα

Οι 4 παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών από 20-50.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, ιδιώτες

Οι 4 παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών από 20-50.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, ιδιώτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην κρισάρα της τρίτης αξιολόγησης μπαίνει και η ρύθμιση των χρεών από 20.000 ως 50.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά η τελική έγκριση δεν έχει ακόμα δοθεί από το κουαρτέτο.

Στο σχέδιο που έχει συμφωνηθεί προβλέπεται ότι για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων πριν από την αίτηση.

Από την τυποποιημένη πρόταση επίλυσης θα εξαιρούνται οι οφειλέτες των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει κατά 25 φορές την αξία του χρέους, που ζητά να ρυθμιστεί.

Το σύστημα που έχει υμφωνηθεί και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνει:

-Διαγραφή  του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και ποσοστό 95% των απαιτήσεων του δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Εκτός από τα προαναφερθέντα, δεν θα γίνεται καμία άλλη διαγραφή στο βασικό τμήμα της οφειλής.

-Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή.

-Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των τραπεζών, του δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 120 ενώ για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 24 δόσεων. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση χρεών από συμβάσεις εργασίας, (σ.σ. οφειλές προς εργαζόμενους) ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι.

– όσον αφορά στις τράπεζες και στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το επιτόκιο που θα χρεώνεται για την αποπληρωμή του χρέους σε δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3μηνο επιτόκιο Euribor, συν ενός περιθωρίου 5%, συν τη συνεισφορά 0,60% με βάση τον νόμο 128/1975. Εναλλακτικά, θα δίνεται η δυνατότητα να αποπληρώνεται η οφειλή σε 12 άτοκες δόσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X