Ουαί ημίν καριερίστες υποκριτές…

Με όλο το σεβασμό στο Μίκη Θεοδωράκη ως αγωνιστή για τη δημοκρατία, πολίτη, πολιτικό και προπαντός μουσικό δημιουργό, δεν καταλαβαίνω τι εννοεί όταν λέει:

«Πώς να δεχτούν αυτοί ότι ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες».

Ποιους εννοεί άραγε ο Μίκης; Αυτούς που τον φυλάκισαν, τον βασάνισαν, τον εξόρισαν ή μήπως εκείνους με τους οποίους βρέθηκε πλάι-πλάι στους αγώνες για δεκαετίες;

Οχι σε διχαστικό λόγο

Αλλά για τον eretikos.gr σε τελική ανάλυση δεν έχει καμία σημασία ποιους εννοεί. Σημασία έχει πως όταν ο Μίκης αναφέρεται στους μεν και στους δε, εκφέρει ένα διχαστικό λόγο. Και σήμερα ο λόγος αυτός είναι ανιστόρητος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνος.

Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από ομόνοια και συνεργασία. Ας το καταλάβουν όλοι. Πολιτικοί και πολιτικάντηδες (δεν εννοούμε τον Μίκη, αλλά εκείνους που εκμεταλλεύονται το όνομα του Μίκη και οποιεσδήποτε άλλες αξίες και καταστάσεις για να κάνουν καριέρα).

Ουαί υμίν καριερίστες υποκριτές…