Οικονομία

Bitcoin: Είναι ικανό να… λιώσει τους πάγους;

Bitcoin: Είναι ικανό να… λιώσει τους πάγους;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει εντυπωσιαστεί από τη μετεωρική άνοδο του bitcoin, Ένα άλλο, όμως, επικεντρώνεται σε ένα περιβαλλοντικό παραπροϊόν: την καθαρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μόνο η κατανάλωση του bitcoin ξεπερνά -ή θα ξεπεράσει- αυτή της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Ιαπωνίας ή ακόμη και ολόκληρου του πλανήτη.

Αντί, ωστόσο, να ανησυχείτε για το πόσο σύντομα το bitcoin θα λιώσει τους παγετώνες, αξίζει να αναρωτηθείτε πόση ενέργεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Bitcoin;

Το ψηφιακό νόμισμα είναι σπάταλο και μόνο από το σχεδιασμό του. Οι “ανθρακωρύχοι” του Bitcoin, οι οποίοι επεξεργάζονται τις συναλλαγές σε αντάλλαγμα για νέο νόμισμα, πρέπει να αγωνίζονται να λύσουν εξαιρετικά δύσκολα κρυπτογραφικά παζλ. Αυτό το υπολογιστικό φορτίο βοηθάει στην ασφαλή αποθήκευση του αρχείου συναλλαγών – ανεβάζοντας τον πήχη για όσους θέλουν να το παραβιάσουν- αλλά απαιτεί επίσης από τους “ανθρακωρύχους” να χτίζουν γιγάντιες συστοιχίες διακομιστών που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Όσο πιο πολύτιμο γίνεται το bitcoin, τόσο πιο πρόθυμοι είναι οι “ανθρακωρύχοι” να δαπανήσουν σε εξοπλισμό και ηλεκτρική ενέργεια.

Αγοράζω ή όχι; Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για το κρυπτονόμισμα!

Και πάλι, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε μέσα από διαφορετικό “πρίσμα”. Μια πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι, σε τρέχουσες τιμές, οι “ανθρακωρύχοι” του Bitcoin καταναλώνουν περίπου 8,27 τεραβατώρες ετησίως. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά είναι στην πραγματικότητα λιγότερο από ένα όγδοο που χρησιμοποιούν τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ (περίπου 5,7 τεραβατώρες μπορούν να αποδοθούν στην Google), ενώ αντιστοιχεί σε μόλις 0,21% της συνολικής κατανάλωσης των ΗΠΑ.

Το bitcoin υπερέχει επίσης στη σύγκριση με τα νομίσματα και τα εμπορεύματα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει: η παγκόσμια παραγωγή μετρητών και κερμάτων απαιτεί την κατανάλωση περίπου 11 τεραβατώρων ετησίως, ενώ η εξόρυξη χρυσού ισοδυναμεί με 132 τεραβατώρες. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τεθωρακισμένα φορτηγά, θησαυροφυλάκια τραπεζών, συστήματα ασφαλείας και τέτοια. Έτσι υπό το σωστό πρίσμα, το bitcoin είναι “πράσινο”.

Για κάποιους είναι απαραίτητο…

Είναι εύκολο να επικρίνουμε το bitcoin για σπατάλη. Αλλά το ίδιο και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, όπως τα αεροπλάνα, την μετακίνηση προς την εργασία και το ποδόσφαιρο της Κυριακής. Η επιστροφή στη γεωργία θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά μερικές φορές η χρήση ενέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας αξίζει τον κόπο.

Το δίκτυο του κρυπτονομίσατος έχει τη δυνατότητα να παράγει πολλά οφέλη. Πόσο κοστίζει το ασφαλές χρήμα; Πώς θα σας φαινόταν η δυνατότητα να στέλνετε χρήματα ελεύθερα πέρα ​​από τα σύνορα, χωρίς να χρειάζεται άδεια ή κεντρικός αντισυμβαλλόμενος; Ή να έχετε ένα περιουσιακό στοιχείο που να μην μπορεί να κατασχεθεί; Ο κόσμος στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες ενδέχεται να θεωρήσει αυτά τα πράγματα δεδομένα, αλλά άνθρωποι σε μέρη όπως η Ζιμπάμπουε και η Βενεζουέλα στρέφονται στο bitcoin για επιβίωση. Ίσως, λοιπόν, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί να μην είναι άχρηστοι: Ίσως οι “ανθρακωρύχοι” απλά μετατρέπουν την ενέργεια σε κάτι πιο πολύτιμο.

Πηγή: www.capital.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X