Οικονομία

ΔΕΣΦΑ: Εβδομάδα της… κρίσης με ανοιχτές εκκρεμότητες

ΔΕΣΦΑ: Εβδομάδα της… κρίσης με ανοιχτές εκκρεμότητες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου που θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, είναι και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ. Ενόψει, λοιπόν, της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, θεωρείται κρίσιμο να μην υπάρξουν νέα εμπόδια και καθυστερήσεις.

Η προθεσμία για το ΔΕΣΦΑ

Την Παρασκευή λοιπόν, εκτός απροόπτου, έχει οριστεί η τελευταία προθεσμία ώστε τα δύο σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Θυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου παραμένουν ενεργές δύο ομάδες συμμετεχόντων: από τη μία πλευρά έχουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινοπραξία με χαρακτηριστικό τη συμμετοχή των περισσότερων εταιρειών στο κονσόρτιουμ του αγωγού TAP, δηλαδή τις Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία).

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Κάντε αίτηση για έκπτωση στο ρεύμα ως 70%!

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η ισπανική Reganosa, η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας η ρουμανική Transgaz, δημιουργώντας ένα σχήμα το οποίο φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδοτική συμμετοχή της αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων EBRD.

Λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού, υπήρχαν ανοιχτά κάποια ζητήματα που είχαν προκύψει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές για την κατάρτιση του συμφώνου μετόχων (Shareholders Agreement). Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τα ανοιχτά αυτά ζητήματα να θέτουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του ενός από τα δύο σχήματα (Reganosa, Transgaz, EBRD).

Αυτά είναι τα ανοιχτά ζητήματα

Ποια είναι τα ζητήματα; Σχετίζονται κυρίως με θέματα εμπιστοσύνης των επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την τροπή που είχε πάρει ο προηγούμενος διαγωνισμός που ακυρώθηκε εξαιτίας της κόντρας με τους πλειοδότες (εταιρεία Socar) και των νομοθετικών παρεμβάσεων του πρώην υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη. Έτσι οι επενδυτές φέρονται να έχουν ζητήσει τροποποιήσεις στο SHA όπως ο καθορισμός φόρμουλας που να συνδέει την απόδοση της επένδυσης με παράγοντες ρίσκου αλλά και η παραπομπή πιθανών διαφωνιών ή διενέξεων στο βρετανικό δίκαιο και όχι στα ελληνικά δικαστήρια.

Ένα άλλο σημείο τριβής που επίσης σχετίζεται με ζητήματα επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι η δυνατότητα του επενδυτή να μπορεί να μεταβιβάσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο των μετοχών που θα αποκτήσει. Στις τελευταίες συζητήσεις που είχαν γίνει το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμφωνήσει να τεθεί χρονικό όριο για τη μη μεταβολή του μετοχικού status στους 24 μήνες, αρκεί η μεταβίβαση να γίνει με την ίδια αποτίμηση του τρέχοντος διαγωνισμού.

Φόροι: Οι 4 αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ανεξάρτητα από τις εκκρεμότητες αυτές και ακόμη και εάν υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί κάποιο από τα δύο σχήματα εκτός διαγωνισμού, σύμφωνα με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που δίνονται αρμοδίως, τα όποια προβλήματα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε νέα αναβολή το διαγωνισμό. Είναι σαφές δηλαδή ότι από ελληνικής πλευράς, η ανάγκη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού βαραίνει περισσότερο στην πλάστιγγα από την δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού που θα βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος.

Θυμίζουμε ότι ο πήχης του διαγωνισμού έχει τεθεί αρκετά χαμηλά στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, τίμημα που είχε προσφερθεί και προ τετραετίας από τη Socar σε σαφώς δυσμενέστερο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ (δεν είχε ακόμη προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού TAP).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X