Οικονομία

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,6% το 2018 , αλλά και αμφιβολίες ως προς τη διατήρησή της…

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,6% το 2018 , αλλά και αμφιβολίες ως προς τη διατήρησή της…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,8% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα εν όψει της Ετήσιας Συνόδου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6%, εκτίμηση που υπερβαίνει το  2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή. Για φέτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% και για του χρόνου στο 1,3% ενώ η ανεργία είναι το μοναδικό μέγεθος για το οποίο η πρόβλεψη είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 – τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ – θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1% του ΑΕΠ. Στοιχείο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα εγείρει ζητήματα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παγίως θέτει η πλευρά του Ταμείου.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιορίστει στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος σε μέσα επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά στο 1,3% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 αναφέρει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την εξέλιξη του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,6% (από 3,5% προηγουμένως) και στο 3,7% για το 2018% (από 3,6% προηγουμένως).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό και σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές του 2016, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ισχνή ανάπτυξη και επικρατούσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως είπε, για το 2017 το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των προηγμένων οικονομιών , ενώ για την αναθεώρηση του 2018, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες διαδραματίζουν σχετικά μεγαλύτερο ρόλο. Ο Όμπσφελντ εξήγησε πως ακόμη και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή. Σ

Σημείωσε, δε, πως οι προκύπτουσες εισοδηματικές ανισότητες τροφοδοτούν την πολιτική απογοήτευση και το σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ευρύτερη ανάκαμψη. Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυκλική ανάκαμψη είναι πιο περιορισμένη σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές.

Όπως είπε, για τις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση του κατά κεφαλήν προϊόντος αναμένεται να ανέλθει μόλις στο 1,4% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2017-2022 σε σύγκριση με 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 1996-2005. Το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως για ορισμένες χώρες που έχουν επιστρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχει έρθει η στιγμή να επικεντρωθούν στη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση για τη μείωση των διογκωμένων επιπέδων δημόσιου χρέους και την οικοδόμηση μαξιλαριών ασφαλείας, έναντι της επόμενης ύφεσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X