Παρασκήνιο

Δοχείο με νίτρο και γλυκερίνη θυμίζει η ΕΡΤ

Δοχείο με νίτρο και γλυκερίνη θυμίζει η ΕΡΤ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», στην ηθογραφική κωμωδία «Ο ατσίδας» του Γιάννη Δαλιανίδη, βασισμένη στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά, που λέει στην αμήχανη προσπάθεια του να «σπάσει τον πάγο» ανάμεσα στους γονείς του και τους γονείς της κοπέλας του, ταιριάζει γάντι στην τελετή- επίσημης- τοποθέτησης του ΔΣ της ΕΡΤ με τη νέα σύνθεση του από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης.

Συνθήκες σχάσης έχουν αναπτυχθεί στα ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, οι οποίες στην μετά Λάμπη Ταγματάρχη εποχή, οξύνθηκαν.

Τελευταία επεισόδια στο ενδοεταιρικό διχαστικό κλίμα που προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές, αποτελούν τα δια αλληλογραφίας «καρφώματα» Ερτικών στελεχών και του πολιτικού προϊστάμενου τους.

Θα μπορούσε κάποιος να πει «βρε eretike κι εμένα τι με νοιάζει; Δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα μου». Κι όμως, την επηρεάζουν με έμμεσο τρόπο. Διότι ΕΡΤ δεν σημαίνει μόνον ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, αθλητικά και εκπομπές λόγου και με έμφαση στον πολιτισμό. Σημαίνει και σειρές ελληνικής παραγωγής, για να μην πω και ταινίες μικρού μήκους. Διότι όλοι συνεισφέρουμε στην ΕΡΤ τρία ευρώ μηνιαίως, το ανταποδοτικό τέλος, μεσω λογαριασμού της ΔΕΗ.

Όμως ανταπόδοση δεν είναι μόνον οι πολλές ώρες ενημερωτικών εκπομπών, δεν είναι η Γιουροβίζιον ή τα αξιόλογα ξένα ντοκιμαντέρ μόνον.

Σύνδεση με την σημερινή εκρηκτική κατάσταση στο ΕΡΤικό κτιριακό συγκρότημα. Εξηγώ αναλυτικά. Η νέα διοικητική σύνθεση μόλις την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την πρόθεση να επενδύσει στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα στη μυθοπλασία κάπου τρεισήμισι εκατ. ευρώ.  Από πότε έχεις να δεις ελληνική σειρά στις ΕΡΤικές τηλεσυχνότητες, θυμάσαι; Η τελευταία ήταν τον Ιανουάριο του 2009- η βιογραφική «Κώστας Καριωτάκης» του Τάσου Ψαρρά.

Αν όλα εξελιχθούν χωρίς άλλα παρατράγουδα, ελληνική σειρά από την ΕΡΤ θα δούμε με πολύ αισιοδοξία κατά το Μάρτιο του 2018.

Όταν τα ιδιωτικά κανάλια είναι πανέτοιμα για τον «πόλεμο» της τηλεθέασης- σημειωτέτον το Mega είναι σε «μηχανική υποστήριξη»- στα κεντρικά της Αγίας Παρασκευής, ετοιμάζονται για έναν δικό τους «πόλεμο».

Διότι, μαθαίνω, εκεί στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου της λεωφόρου Μεσογείων, έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα φέρεται να σχηματίζουν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ με το ΠΟΣΠΕΡΤικό «ιερατείο» και το άλλο να συνθέτουν ο πρόεδρος της και μια ομάδα επιτελικών στελεχών- αρκετοί από τους οποίους είχαν δώσει μάχη κατά του αλήστου μνήμης «μαύρο» στην ΕΡΤ, από το μετερίζι της ΕΡΤOpen. Ούτως ειπείν νίτρο και γλυκερίνη.

Ύστερα από την αποχώρηση Ταγματάρχη από την ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Διονύσης Τσακνής, συνάντησε αρχές του περασμένου Αυγούστου τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στου Μαξίμου φέρεται να του είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να έχει ουσιαστικά ανενεργό ρόλο και από το να είναι διακοσμητικός προτιμά να επιστρέψει στα μουσικά του. «Μη μου το κάνεις αυτό Αυγουστιάτικα», φέρεται να του απάντησε ο πρωθυπουργός και ο  Τσακνής αποχώρησε με διαβεβαιώσεις ότι ο ρόλος του θα ενδυναμωθεί.

Στο μεταξύ η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε αποκαταστήσει την επικοινωνία της με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά. Λέγεται ότι οι εκπρόσωποι έβλεπαν πιο συχνά τον υπουργό παρά η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης- μια από τις αιτίες αποχώρησης του Ταγματάρχη, εικάζεται πως ήταν και αυτή.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, ο αλλοτινός νομικός σύμβουλος της, Βασίλης Κωστόπουλος, που μαζί με τα άλλα νέα μέλη του ΔΣ, θα οριστεί επισήμως την Τρίτη το μεσημέρι από τον πολιτικό προϊστάμενο τους σε τελετή στο ραδιομέγαρο, με την τακτική που εφαρμόζει, τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή, μοιάζει να είναι εκτός τηλεοπτικής πραγματικότητας.

Στους περίπου δύο μήνες που έχει συμπληρώσει στο νέο πόστο του ελάχιστα έχει ασχοληθεί με το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία των καναλιών της ΕΡΤ.

«Οι επιλογές στο ξένο πρόγραμμα, όσο καλές και αν είναι, δεν έχουν τη δυναμική που απαιτείται ώστε η συνολική ΕΡΤική εικόνα να είναι ελκυστική στον τηλεθεατή, προσφέροντας του δυνατότητα επιλογών κυρίως σε επίπεδο μυθοπλασίας», μου εξηγούν τηλεοπτικοί παρατηρητές.

Η νέα διοίκηση έχει δώσει έως τώρα έμφαση στις οργανωτικές δομές λειτουργίας του φορέα, τροφοδοτώντας έντονο σκεπτικισμό εντός και εκτός ραδιομεγάρου.

Λέγεται ότι ο νέος διευθύνων οραματίζεται έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα με «αρχή ενός», αντί της σημερινής θεσμοθετημένης διαρχίας,  και ένα τηλεοπτικό μοντέλο με δομικές λειτουργίες που θυμίζει την ΕΡΤ του 2000 και κάτι από την ΝΕΡΙΤ.

Φέρεται, επίσης,  να επιθυμεί συρρίκνωση διευθύνσεων και τμημάτων στο μισό (από τις σημερινές περίπου 150 στις συνολικά 70). «Το συμμάζεμα είναι μεν καλό αλλά με δεύτερη ανάγνωση μπορεί κάποιος να το ερμηνεύσει ως κίνηση σκοπιμότητας, δεδομένου ότι πιο εύκολα «εποπτεύεις» 70 άτομα από ότι τα διπλάσια», μου έλεγαν γνώστες των ενδοοικογενειακών της ΕΡΤ.

Η πρώτη αντίδραση από τις διασπαστικές τάσεις που αναπτύσσονται στην ΕΡΤ- με παρατηρητές τους κυβερνητικούς προϊστάμενους- ήταν  ανακοίνωση από το γραφείο προέδρου της ΕΡΤ της περασμένης εβδομάδας με την οποία ο Τσακνής «κάρφωνε» το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κωστόπουλο, ότι τον αγνόησε και προχώρησε στο ΔΣ σε λήψη αποφάσεων εν τη απουσία του.

Ο Τσακνής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε ενημερώσει από δεκαημέρου ότι θα απουσίαζε την ημέρα κατά την οποία θα συνεδρίαζε το ΔΣ της εταιρείας και είχε ζητήσει η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μια μέρα αργότερα ώστε να είναι παρών.

Εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι το αίτημα του αγνοήθηκε και ελήφθησαν αποφάσεις κατά πλειοψηφία, δεδομένου ότι απουσίαζε και το μέλος του ΔΣ Μιχάλης Γρηγορίου.  Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, εξάλλου, σημειώνει ότι στην ατζέντα της επίμαχης συνεδρίασης στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος  έδωσε έγκριση για οκτώ μόλις παραγωγές, υπήρχαν «άλλες 22, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις για μυθοπλασία, που μέχρι σήμερα εκκρεμούν στο γραφείο του, με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρόγραμμα».

Και σα να μην έφθανε αυτό το «χάπενινγκ»,  ήρθε το ΦΕΚ τις 26ης Σεπτεμβρίου με το οποίο ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έπαυσε τον Μιχάλη Γρηγορίου από μέλος του ΔΣ με αιτιολογικό «την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΡΤ», επειδή, κατά μία εκδοχή,  ο Γρηγορίου δεν ήταν με την φυσική παρουσία του στις συνεδριάσεις του ΔΣ, αλλά μετείχε μέσω skype από την Μυτιλήνη. Κατά μια εκδοχή, στον συνθέτη το προηγούμενο διάστημα είχαν ασκηθεί πιέσεις να παραιτηθεί, αλλά εκείνος τα είχε στηλώσει, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η αντίδραση του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ ήρθε ελάχιστα 24ωρα αργότερα, μέσω ανοιχτής επιστολής. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο Γρηγορίου, απευθυνόμενος στον υπουργό- πολιτικό προϊστάμενο του  Νίκο Παππά, υπενθυμίζει ότι εκείνος ήταν που επέμεινε- «δύο φορές με πήρες τηλέφωνο», σημειώνει ο συνθέτης-  να συμβάλλει από τη θέση του μέλους του ΔΣ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην προσπάθεια που γίνεται. «Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό που συμβαίνει δυστυχώς δεν είναι η ανακάλυψη –ύστερα από δυόμιση χρόνια!- κάποιας δικιάς μου “ανεπάρκειας”, αλλά πως είμαι πλέον άχρηστος και ανεπιθύμητος στην τωρινή συγκυρία όπου, κατά τα φαινόμενα, παύει να έχει προτεραιότητα ο ρόλος της ΕΡΤ στον πολιτισμό, στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση του κόσμου, αλλά αρχίζουν να επικρατούν ευκαιριακές πολίτικες και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Νομίζω λοιπόν πως η  «εύρυθμη λειτουργία» του Δ.Σ  την οποία επικαλείσαι δεν κινδυνεύει από την δική μου συμμετοχή σ’ αυτό, αλλά από πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε “αλήστου μνήμης” εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», επισημαίνει ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Το κλίμα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, κάθε άλλο παρα εύκρατο μπορεί να χαρακτηριστεί. Και θα έχει ενδιαφέρον τί θα πεί- αν θα πεί- ο υπουργός, κοινωνός και ο ίδιος, των τελευταίων δυσάρεστων εξελίξεων στο εσωτερικό του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, στην τελετή επισημοποίησης του νέου ΔΣ της εταιρείας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X