Ιστορία

Εκδρομή μνήμης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακρόνησο (pics)

Εκδρομή μνήμης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακρόνησο (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περιήγηση τιμής και μνήμης διοργανώθηκε σήμερα Κυριακή από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το περιοδικό «Σπούτνικ», με τη στήριξη των ΑΣΚΙ, του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και του «Left.gr» στη Μακρόνησο, με κατάθεση στεφάνων αλλά και συναυλία στο Λαύριο.

Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήται, λίγες μέρες μετά το επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο (πως αλλάζουν οι καιροί).

Η εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο έγινε βέβαια σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.200 ατόμων, «προσπερνώντας» όλα τα άλλα.

Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η Κουμουνδούρου στις εκδηλώσεις είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η μνήμη ως ταυτότητα. Φόρος τιμής σε όλες τις γενιές της “αρχαίας σκουριάς”. Συγκίνηση για τη μεγάλη συμμετοχή στην επίσκεψη – προσκύνημα στη Μακρόνησο». (Θα δανειστώ μια φράση της Λούλας Αναγνωστάκη «τότε που όλα ήταν αλλιώς», τώρα οι διαψεύσεις και οι προδοσίες στον ιδεολογικό χώρο επιδεινώθηκαν).

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος,  ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας, αλλά και ο Νίκος Φίλης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, εξαπέλυσε βολές σε όλους όσοι ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς, οι οποίοι «είτε εντελώς απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα θέλουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις πιο απεχθείς απόψεις και ιδέες που γνώρισε η ανθρωπότητα, τις ιδέες του ναζισμού. Η Μακρόνησος αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο ιστορικής μνήμης, απ’ αυτά τα οποία θα πρέπει να μην τα ξεχνάμε, διότι αποτελούν πηγή για να βγάζει ο λαός μας συμπεράσματα».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι «η επίσκεψη και η περιήγηση, αλλά κυρίως το προσκύνημα στη Μακρόνησο, είναι η επαναφορά και η συνέχεια της ιστορικής μνήμης όλων των ανθρώπων, αυτών οι οποίοι πάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δημοκρατική Ελλάδα, για μια Ελλάδα η οποία θα είναι προς όφελος των εργαζομένων». 

Τρία δρομολόγια πραγματοποίησε το πρωί το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου.

Στο θέατρο ΑΕΤΟ έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, ενώ ακούστηκαν τραγούδια για τη Μακρόνησο από τη Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα και τον Ανδρέα Τσεκούρα στο ακορντεόν.

Με την επιστροφή στο Λαύριο έγινε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Μάνας -γυναίκας- αδελφής του Μακρονησιώτη Δεσμώτη.

Ακολούθησε εκδήλωση με τη μουσική μπάντα «Εκ των ενόντων» στο παλιό μηχανουργείο στο Λαύριο, συνδυασμένη με παρουσίαση και προβολή.

Να σημειωθεί ότι στο παλιό μηχανουργείο λειτούργησε από το πρωί έκθεση με υλικό για τη Μακρόνησο.

Τα τρόφιμα-φάρμακα της δράσης αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν σε ειδικό χώρο στο παλιό μηχανουργείο, από όπου τα παρέλαβε αντιπροσωπεία Κούρδων προσφύγων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X