Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,3% στο γ’ τρίμηνο λόγω… υπερφορολόγησης

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,3% στο γ’ τρίμηνο λόγω… υπερφορολόγησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,3% χαμηλότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν, αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο τουρισμός δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την υπερφορολόγηση. Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο είναι στο 1,6% ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Σε τριμηνιαία βάση η άνοδος στο ΑΕΠ είναι 0,3% ενώ με βάση αυτή την επίδοση η ανάπτυξη του πρώτου εννεαμήνου διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων (1ο τρίμηνο 2014-2ο τρίμηνο 2017) λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία σύμφωνα με το ESA 2010, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΥΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1 % σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

* Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και
υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.

*Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Ετήσιες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 (αυτή των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή και αυτή του Δημοσίου υποχώρησε κατά 2,2%).

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.

* Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.

* Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Οι εκτιμήσεις για το 2017

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,8% του ΑΕΠ στο προσχέδιο και αρχικής, πέρυσι, για 2,7%.

Στο 1,6% είχε τοποθετήσει τον πήχη για φέτος η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία. Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με έκθεσή της, τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων και για την ακρίβεια στο 2% για το 2017.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάπτυξη του β’ τριμήνου φέτος θα είναι 0,8% σε ετήσια βάση, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Ο ΙΟΒΕ έχει βάλει τον πήχη στο 1,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X