Θέμα

Ιδού πως μπορούν οι τράπεζες να μην πειράξουν πρώτες κατοικίες αδύναμων πολιτών

Ιδού πως μπορούν οι τράπεζες να μην πειράξουν πρώτες κατοικίες αδύναμων πολιτών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους για μείωση των ¨κόκκινων¨ δανείων, να κάνουν πλειστηριασμούς χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και να γλιτώσει και η πρώτη κατοικία, τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα ως πέντε χρόνια.

Οχι μην απορείτε. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει χάρη στα μεγάλα δάνεια, στα οποία υπάρχει εγγύηση ακινήτου ή κατοικίας που δεν είναι η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Αν, μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι όλα τα προαναφερόμενα δάνεια είναι μεγαλύτερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το καθένα και ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 50.000, γίνεται αντιληπτό:

-Πρώτον οι τράπεζες προχωρώντας στον πλειστηριασμό αυτών των ακινήτων, εισπράττουν πολύ γρήγορα μεγάλα ποσά και συνεπώς μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις δεσμεύσεις για τη διαχείριση των ¨κόκκινων” δανείων.

-Η πλειοψηφία από τις 50.000 είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, στρατηγική κακοπληρωτές, που σημαίνει ότι εκπλειστηριάζοντας αυτά τα ακίνητα ικανοποιείται και η κοινή γνώμη.

– Τρίτον με ρυθμό 10.000 πλειστηριασμούς το χρόνο, που έχουν προγραμματίσει οι τράπεζες είναι εφικτό να μη χρειαστεί για πέντε ολόκληρα χρόνια να θιγούν οι πρώτες κατοικίες για μικρά δάνεια και έτσι να τηρηθεί και η συμφωνία κυρίων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες να μην βγαίνουν στον πλειστηριασμό κατοικίες μικρότερης αξίας από 300.000 ευρώ. Αν, όμως, αναγκαστούν να φτάσουν τους 18.000 πλειστηριασμούς που απαιτούν οι Θεσμοί, πάλι υπάρχει η έμμεση προστασία της πρώτης μικρής κατοικίας για τρία περίπου χρόνια.

-Πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα βρουν οι τράπεζες κεφάλαια για να δώσουν δάνεια στην οικονομία και να επιτελέσουν έτσι το ρόλο τους.

Επομένως, είναι απολύτως εφικτή η προστασία της πρώτης κατοικίας, αρκεί βεβαίως οι τράπεζες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να αποφύγουν να βγάλουν στον πλειστηριασμό μικρά ακίνητα, για τα οποία οι ίδιοι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν τους συμφέρει οικονομικά και ότι προτεραιότητά τους είναι τα σπίτια των στρατηγικών κακοπληρωτών και τα μεγάλα ακίνητα.

Ομως, φαίνεται δεν πείθουν οι τραπεζίτες, ούτε τους μικρούς δανειολήπτες, ούτε τις διάφορες οργανώσεις που κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών, ούτε την κυβέρνηση με την οποία έχουν κάνει συμφωνία κυρίων για να μη βγαίνουν στον πλειστηριασμό σπίτια μικρότερης αξίας των 300.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί, όπως λένε, κάποιες τράπεζες δεν τηρούν τη συμφωνία.

Για το λόγο αυτό στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε η δημιουργία παρατηρητηρίου των πλειστηριασμών. Θα το δημιουργήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και σε αυτό θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί που πρόκειται να γίνουν, οπότε θα είναι ευχερές να γίνεται έλεγχος για τα ακίνητα που οι τράπεζες πρόκειται να βγάλουν σε πλειστηριασμό.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η δημοσιοποίηση θα αποτρέψει τις τράπεζες να πέσουν στον πειρασμό να βγάλουν στο σφυρί ακίνητα μικρής σχετικά αξίας, τα οποία υπάγονται στη συμφωνία κυρίων κυβέρνησης και τραπεζών.

Οσον αφορά στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τετάρτη σε μία ατμόσφαιρα σύγκρουσης των ΜΑΤ με τις οργανώσεις που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς και που τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν ακόμα και χημικά σε κλειστό χώρα, πράγμα που χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Το νέο σύστημα λοιπόν αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2018, με στόχο έως τον Μάιο το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Η εκκίνηση της διαδικασίας και η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών στους μήνες που ακολουθούν, θεωρούνται κομβικής σημασίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι θα επιτρέψει την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει για το 2018 10.000 πλειστηριασμούς, όμως οι δανειστές απαιτούν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου να γίνονται 600 με 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το μήνα και η λειτουργία του συστήματος να επιταχύνεται μήνα με το μήνα, ούτως ώστε στο τέλος του 2018 να έχουν πλειστηριαστεί 18.000 ακίνητα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα στην αρχική του φάση θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, δηλαδή τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. λήγει και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η απαιτούμενη εγγύηση για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκεί για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας. Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη στη διάρκεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλειστηριασμός, όμως το όνομά του θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πήραν θέση υπέρ της νομοθέτησης της συμφωνίας που προβλέπει να μην πλειστηριάζονται ακίνητα μικρότερης αξίας από 300.000 ευρώ.

Ομως, στην κυβέρνηση εξηγούν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι δανειστές και πολύ περισσότερο ο επόπτης, δηλαδή ο ssm, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, τραπεζικά στελέχη εξηγούν πως ενόψει της δοκιμασίας των stress tests, που θα υποβληθούν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί το Μάιο) δεν είναι σώφρων, να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα ναρκοθετήσουν την πορεία των τραπεζών και την προσπάθεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των stress tests, γιατί σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, ιδίως την εποχή που η χώρα ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια και η έξοδος να είναι καθαρή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X