Θέμα

ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, πλαστά εισιτήρια, παράνομες ελληνοποιήσεις και άλλα όργια διαφθοράς

ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, πλαστά εισιτήρια, παράνομες ελληνοποιήσεις και άλλα όργια διαφθοράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πλούσια ήταν η σοδειά των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, αφού ύστερα από καταγγελίες οι επιθεωρητές ασχολήθηκαν με 1.688 υποθέσεις.

Από τις πιο μεγάλες και σημαντικές υποθέσεις ήταν αυτή της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για τα πλαστά εισιτήρια. Πρόκειται για την υπόθεση υπεξαίρεσης 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, με τη διάθεση εισιτηρίων, για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά.

Αναφερόμενη στο ΚΕΕΛΠΝΟ η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, είπε πως μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί ανακριτικό υλικό 250.000 σελίδων και τα πρώτα πορίσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Παπασπύρου, οι επιθεωρητές που χειρίζονται την υπόθεση δέχθηκαν ακόμη και μήνυση για παράβαση καθήκοντος, «τακτική που θέλει να επιβάλει την ανομία και την ατιμωρησία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΕΔΔ, οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα αλλά και αιρετούς και μετακλητούς έφτασαν το 2016 τις 1.267. Από αυτές, η πλειονότητα των ποικών διώξεων αφορά δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε 378 αιρετούς. Στη λίστα με όσους διώχθηκαν ποινικά βρίσκονται και 159 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και 46 γιατροί.

Όπως προκύπτει, δε, από τα επίσημα στοιχεία, για 29 δημόσιους – δημοτικούς υπαλλήλους εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στη ΓΕΔΔ το 2016 άγγιξαν τις 1.821.

Όπως επεσήμανε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο στόχαστρο της υπηρεσίας έχουν μπει και περίπου 137.000 ύποπτες ελληνοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στη ΓΕΔΔ, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι «χρέωναν» για να κάνουν τα στραβά μάτια στις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων από 3.000 έως και 5.000 ευρώ κάθε άτομο.

Πολλαπλές πιέσεις με μηνύσεις, κατευθυνόμενα αναληθή δημοσιεύματα, ακόμη και προσωπικές απειλές, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης κατήγγειλε  η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης με τα πεπραγμένα της Αρχής το 2016, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πιέσεις που δέχεται η ίδια και οι 12 επιθεωρητές της ανεξάρτητης ελεγκτικής Αρχής, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο τους, ειδικά σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Αποδέκτες μηνύσεων

Στο πλαίσιο της διερεύνησης λοιπόν του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι αρμόδιοι επιθεωρητές έγιναν αποδέκτες μηνύσεων για «παράβαση καθήκοντος» από υπαλλήλους και το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αιτιολογία δε για την υποβολή της μήνυσης ήταν από την πλευρά των υπαλλήλων ότι οι επιθεωρητές δεν αποδέχτηκαν έγγραφα, τα οποία όμως δεν όφειλαν, όπως εξήγησε η κ. Παπασπύρου, να έχουν στην κατοχή τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και γι’ αυτό τον λόγο η ΓΕΔΔ ζήτησε από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους να τα παραδώσουν με τη νόμιμη διαδικασία στην Αρχή, πράγμα που δεν έκαναν. Η ανακριτική διαδικασία των επιθεωρητών αποκάλυψε δε ότι οι υπάλληλοι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα τα οποία: α) ήταν αντίγραφα των πρωτογενών εγγράφων, των οποίων δεν είναι εκδότες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και δεν όφειλαν να τα κατέχουν, κατά συνέπεια τίθεται ζήτημα υπεξαγωγής β) δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τα πρωτογενή έγγραφα στο αρχείο της υπηρεσίας και διερευνάται αν αυτά υπάρχουν, δεδομένου ότι στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν χαθεί φάκελοι, που δεν εντοπίζονται μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, όπως αποκάλυψε για τον έλεγχο στο σκάνδαλο της Novartis, προκαλώντας μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο, στον αρχικό έλεγχο στο υπ. Υγείας για την υπόθεση δεν βρέθηκαν έγγραφα ενός ολόκληρου χρόνου, για τη χρονιά 2012-2013, τα οποία ανακτώνται τώρα μετά κόπων και βασάνων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών πορισμάτων. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε, τα προσκόμματα αυτά δεν θα εμποδίσουν την έκδοση συντόμως των πρώτων πορισμάτων, στα οποία ο έλεγχος επικεντρώνεται τόσο στο τμήμα της τιμολόγησης των φαρμάκων όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς κ.λπ.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X