Οικονομία

“Κινητικότητα” στις ελληνικές τράπεζες ενόψει πλειστηριασμών και stress tests

“Κινητικότητα” στις ελληνικές τράπεζες ενόψει πλειστηριασμών και stress tests
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκκίνηση των stress tests τον Φεβρουάριο, συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία της προετοιμασίας.

Οι Έλληνες τραπεζίτες συναντώνται στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Κι αυτό προκειμένου να λάβουν μία αίσθηση για τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την προσδοκώμενη θετική έκβαση της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ζήτημα στη συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών και η στρατηγική της υλοποίησής τους.

Reuters: Με το… δεξί στο 2018 τα ελληνικά ομόλογα

Ενώ σήμερα αναμένεται από τη Βουλή η ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ενδιαφέρον του SSM – και όχι υπό τον στενό ορίζοντα των stress tests – επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των πλειστηριασμών για τις τράπεζες. Το ζητούμενο είναι οι τιμές ανάκτησης των ενεχύρων από τις τράπεζες, να είναι αντίστοιχες με αυτές στις οποίες αποτυπώνεται η αξία των ενεχύρων στα βιβλία τους. Έτσι, το ενδιαφέρον του SSM εστιάζεται στο κομμάτι των δανείων που δεν καλύπτεται από προβλέψεις και στο οποίο δεν πρέπει να σημειωθούν “επικίνδυνες” αποκλίσεις στις τιμές εγγεγραμμένης αξίας και αξίας ανάκτησης.

Το… απευκταίο σενάριο για τα stress tests

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, αποκλίσεις της τάξεως του 20% – 35% θεωρούνται από τον SSM επισφαλείς για το αποτέλεσμα των stress tests και θα εγείρουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων. Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό, καθώς θα λειτουργήσει εις βάρος της κερδοφορίας των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ζημιών και ενεργοποίησης των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο και την αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες.

Κατόπιν αυτού, το ζητούμενο και η ανησυχία του SSM είναι οι πλειστηριασμοί να γίνουν με τρόπο που θα διασφαλίσει παράλληλα, εντός του 2018, τη δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων, αλλά και τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Κρίσιμο το 2018 για τις ελληνικές τράπεζες

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, όχι μόνο τυπικά λόγω των stress tests, αλλά πολύ ουσιαστικά για τις προοπτικές των τραπεζών. Και αυτό διότι, έχοντας αφήσει πίσω τους τον κίνδυνο της κατάρρευσης που αποσόβησαν με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, καλούνται να κινηθούν γρήγορα προς την πλήρη εξυγίανσή τους ώστε να ανακτήσουν και πάλι τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της Οικονομίας.

NYT: Έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας

Τα stress tests θα δώσουν μία “πιστοποίηση υγείας” στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο αυτή θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη ισχυρή. Υπό την οπτική αυτή, το θέμα των πλειστηριασμών και ο χειρισμός τους θα αποτελέσει το σημείο αιχμής στη σημερινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM.

Ο φάκελος “κόκκινα δάνεια”

Από την τελευταία συνάντηση που είχαν στη Φρανκφούρτη οι Έλληνες τραπεζίτες, με το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκε, στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, τα δεδομένα τώρα είναι πολύ καλύτερα. Στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου το μήνυμα προς τους Έλληνες τραπεζίτες ήταν να βάλουν “φρένο” στις διαγραφές ως μέσο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και να ενεργοποιήσουν τα εργαλεία των πλειστηριασμών και των πωλήσεων NPLs.

Έκτοτε και οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων ξεκίνησαν και δρομολογούνται σε μεγαλύτερη έκταση και, κυρίως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διασφαλίζουν νομοθετικά την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X