Διεθνή

Κομισιόν: Αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών η ρύθμιση των τυχερών παιγνίων

Κομισιόν: Αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών η ρύθμιση των τυχερών παιγνίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

 

Στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναποθέτει οριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αρμοδιότητα ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιγνίων – και ιδιαίτερα της διαδικτυακής αγοράς. Πλέον η κάθε χώρα ορίζει όπως θέλει το πλαίσιο του online. Δηλαδή, η ίδια η χώρα καθορίζει το μονοπώλιο ή μη. Την απόφαση της χώρας δεν μπορεί πλέον να προσβάλει κανείς στην Κομισιόν. Γιατί; Η Κομισιόν ανακοίνωσε επισήμως χθες και την παύση κάθε νομικής διαδικασίας που είχε κινηθεί κατά κρατών-μελών σε επίπεδο ΕΕ, βάσει καταγγελιών για παραβίαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή κρίνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά της να κάνει χρήση των εξουσιών της σε θέματα παραβάσεων, για να προωθήσει μια ενιαία αγορά στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα να περιορίζουν τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, όπου το κρίνουν απαραίτητο, για να προστατεύσουν στόχους δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία των ανηλίκων, η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια και η καταπολέμηση των παρατυπιών και της απάτης. Με αυτή την εξέλιξη, είναι σαφές πλέον ότι οι δικαστικές αρχές κάθε χώρας και μόνον είναι αρμόδιες για οποιαδήποτε σχετική καταγγελία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια μπορούν να επιληφθούν αποτελεσματικότερα των σχετικών καταγγελιών, εφαρμόζοντας τις πολυάριθμες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την εθνική νομοθεσία στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Οι καταγγέλλοντες καλούνται, συνεπώς, να αξιοποιήσουν τα εθνικά μέσα έννομης προστασίας, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ενωσιακό δίκαιο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αυτονομία ως προς τον τρόπο που οργανώνουν τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, και συγκεκριμένα το επίπεδο φορολόγησής τους, εφόσον σέβονται τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Συνθήκης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε με τις αποφάσεις του ώστε να διασαφηνιστούν οι περιορισμοί των αρχών της Ενιαίας Αγοράς που μπορούν να δικαιολογηθούν υπό το πρίσμα των στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως είναι η προστασία των καταναλωτών και των ανηλίκων στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν προηγηθεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες, είναι στην διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών της ΕΕ να καθορίζουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη της προστασίας των καταναλωτών και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Κατά την κρίση του Ευρ. Δικαστηρίου, εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αξιολογήσει αν δραστηριότητες του κλάδου των τυχερών παιγνίων πρέπει να απαγορευτούν κατ’ όλο ή κατά μέρος ή αν πρέπει να περιοριστούν αυτές οι δραστηριότητες, καθώς και να σχεδιάσουν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρούς εποπτικούς κανόνες σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X