Οικονομία

Μetaxa: Κλείνει 130 χρόνια ζωής και κατακτά μέχρι και την Κίνα!

Μetaxa: Κλείνει 130 χρόνια ζωής και κατακτά μέχρι και την Κίνα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά της Κίνας έχει εισέλθει από το περασμένο Δεκέμβριο το brand Μetaxa το οποίο συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια στην ελληνική αγορά.

Η ιστορική ποτοποία που το 1989 πουλήθηκε σε έναν όμιλο αγγλικών τότε συμφερόντων, την ΙDV, ενώ από το 2000  ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau, καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά.

Αντικειμενικές αξίες: Χιλιάδες περιοχές «ορφανές»! Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών το 12αστερο Μetaxa καταγράφει ισχυρές επιοδόσεις στην Κενττική Ευρώπη και τη Γερμανία, ενώ παράλληλα ενισχύεται και από τη ζήτηση των Ρώσων μέσω των καταστημάτων Duty Free.

Σήμερα, το ποτό είναι διαθέσιμο σε σχεδόν 70 χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα ποτά μεταξύ των αλκοολούχων.

Έτσι ξεκίνησε η Μetaxa και… κατέκτησε τον κόσμο

Η ιστορία της Μetaxa, ξεκινά την δεκαετία του 1870, όταν ο Σπύρος Μεταξάς, που κατάγονταν από τα Ψαρά, εγκαταλείποντας την οικογενειακή επιχείρηση στη Χαλκίδα αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου στον Πειραιά ιδρύοντας την κονιακοποιία – ποτοποιία Μεταξά στην οδό Αριστείδου 7, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Το εργοστάσιο των αδελφών Μεταξά ξεκίνησε την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών το 1888 ενώ το έμβλημα της εταιρίας, ο «Σαλαμινομάχος», είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του πρώτου εργοστασίου του Μεταξά στην οδό Αριστείδου.

Αργότερα στην εταιρία των δυο αδελφών θα συμπράξουν αρχικά ο Γεώργιος Α. Μεταξάς, ο νεώτερος από τα αδέλφια Μεταξά και μετέπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του 1890 ο Αλέξανδρος Α. Μεταξάς. Έτσι θα προκύψει ο «Βιομηχανικός Οίκος Κονιακοποιίας Σ. και Η. και Α. Μεταξά», του οποίου αναφορές υπάρχουν διάσπαρτες στον Τύπο της εποχής.

Οι πρώτες εξαγωγές και οι ΗΠΑ

Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ είναι η ίδια χρονιά που εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά, ενώ το 1895 το METAXA κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης. Το ΜΕΤΑΞΑ είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν”. Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.

Θραύση κάνουν τα τουριστικά ακίνητα στην Αθήνα!

Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι». Το 1915 κερδίζει το βραβείο Grand Prix από την Διεθνή Έκθεση του Σαν Φραντσίσκο. Έκτοτε σε όλα τα μπουκάλια του METAXA θα υπάρχει η ανάλογη ετικέτα στο “λαιμό του μπουκαλιού”, παράδοση η οποία εγκαταλείφθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της ανανέωσης της μάρκας.

Κέρδισε και την… ποτοαπαγόρευση!

Παρά τις αντιξοότητες της ποτοαπαγόρευσης και δύο Παγκοσμίων Πολέμων το ΜΕΤΑΞΑ κατάφερε να επιβιώσει. Το 1937 η ποτοποιία των αδελφών Μεταξά απασχολούσε 38 εργαζόμενους, 22 άνδρες και 16 γυναίκες. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής η παραγωγή σταμάτησε, ωστόσο σε αντίθεση με τα παρακείμενα κτίρια της οδού Αριστείδου στο λιμάνι του Πειραιά όπου βρισκόταν το εργοστάσιο, εκείνο έμεινε ανέπαφο. Το 1968 το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις παλαίωσης και αποθήκευσης της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην Κηφισιά όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το insider.gr, το Μεταξά ήταν το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα ενώ ήταν ένας από τους μεγάλους χορηγούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) του 1982 στην Ισπανία. Το νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά κατασκευάστηκε από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X