Θέμα

Νέο κόλπο για τα “κόκκινα” δάνεια: Συναινετική παράδοση ακινήτου αντί πλειστηριασμού

Νέο κόλπο για τα “κόκκινα”  δάνεια: Συναινετική παράδοση ακινήτου αντί πλειστηριασμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο κόλπο βάζουν σε λειτουργία οι τράπεζες για να μειώσουν τα ¨κόκκινα¨ δάνεια τα οποία έχουν ακίνητο ως εγγύηση.

Ηδη η Eurobank ξεκίνησε τη διαδικασία, της συναινετικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα, με ταυτόχρονη μείωση της οφειλής, όσο είναι η αξία του ακινήτου.

Η λύση αυτή θα εφαρμόζεται σε δάνεια που βρίσκονται λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον ιστότοπο Capital.gr, η Eurobank ξεκίνησε πιλοτική συνεργασία με την ισπανική HipoGes, προκειμένου να προωθήσει συναινετικές λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών, σε περιπτώσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί, έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και το επόμενο βήμα είναι να βγουν σε πλειστηριασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ανταλλαγές ακινήτων έναντι δανείων, οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς για τράπεζα και δανειολήπτη, με την πλευρά του δεύτερου να διασφαλίζει “κούρεμα” της οφειλής, κάτι που δεν θα εξασφάλιζε στην περίπτωση πλειστηριασμού.

Οι επιλογές που προσφέρονται μέσω συναινετικών λύσεων δίνουν στον οφειλέτη τη δυνατότητα είτε να πουλήσει το ακίνητο και με το τίμημα να αποπληρώσει το δάνειο (και να απομείνει ως οφειλή τυχόν διαφορά) είτε να παραδώσει το ακίνητό του σε συμφωνημένη τιμή στην τράπεζα και να του γίνει αντίστοιχη μείωση της οφειλής. Η δεύτερη επιλογή είναι και αυτή που θα εφαρμοστεί κυρίως και λειτουργεί ως εξής:

Έστω ότι ο δανειολήπτης χρωστάει δάνειο 150.000 ευρώ και το ακίνητό του αξίζει 100.000 ευρώ. Αντί η τράπεζα να το βγάλει σε πλειστηριασμό όπου μπορεί να “πιάσει” 80.000 ή 90.000 ευρώ, συμφωνεί με τον οφειλέτη να το αγοράσει η ίδια, μεταφέροντάς το στα βιβλία της και μειώνοντας αντίστοιχα την οφειλή του πελάτη. Το χρέος των 50.000 ευρώ που απομένει στο παράδειγμα, μπορεί ή να ξαναρυθμιστεί, ενδεχομένως με κάποιο άλλο ακίνητο ή να διαγραφεί.

Η εκ νέου ρύθμιση, δηλαδή στην πράξη η απαίτηση του υπολοίπου της οφειλής (εν προκειμένω 50.000 ευρώ) από την τράπεζα, θα γίνει στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει π.χ. ετήσιο εισόδημα που υπερκαλύπτει σημαντικά την οφειλή (π.χ. 100.000 ευρώ). Το συνηθέστερο, όμως, θα είναι η διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής (στο παράδειγμα, τα 50.000 ευρώ), πράγμα που δεν θα μπορούσε να επιτύχει ο οφειλέτης στην περίπτωση πλειστηριασμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X