Διεθνή

Νόμπελ Ειρήνης: ‘Εχουν κατατεθεί 318 υποψηφιότητες… (pics)

Νόμπελ Ειρήνης: ‘Εχουν κατατεθεί 318 υποψηφιότητες… (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού, αφού έχουν κατατεθεί 318 υποψηφιότητες σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νόμπελ. Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2017 θα ανακοινωθεί σήμερα. 

Πέραν του νικητή, τα ονόματα των υποψηφίων τηρούνται επισήμως μυστικά για τουλάχιστον 50 χρόνια, αλλά αρκετοί απ’ αυτούς που τους πρότειναν -ανάμεσά τους πρώην κάτοχοι του βραβείου, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί- συχνά αποκαλύπτουν τις επιλογές τους.

Παρότι έχουν βραβευθεί αξιόλογα άτομα, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, υπάρχουν παραδείγματα βραβευμένων πολύ υποδεέστερα από την Αούνγκ Σαν Σου Κι και τη διστακτικότητα της να κατονομάσει τους υπαίτιους για τον διωγμό των Ροχίνγκια.

Το 1973 το Βραβείο απονεμήθηκε στον Χένρι Κίσινγκερ, τη χρονιά που ο ίδιος έδινε εντολή να βομβαρδιστεί η Καμπότζη, λέγοντας «ό,τι πετάει (να βομβαρδίσει) ό,τι κινείται». Το Βραβείο απονεμήθηκε ταυτόχρονα και στον Βόρειο-Βιετναμέζο πολιτικό και διπλωμάτη Λε Ντουκ Θο, ο οποίος δεν το αποδέχθηκε.

Περιπτώσεις βραβευμένων σαν τον Κίσινγκερ και τον Πέρες υπενθυμίζουν την προέλευση των βραβείων, τα οποία καθιέρωσε ο εφευρέτης της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ με αφορμή ένα λάθος μιας γαλλικής εφημερίδας, προσπαθώντας να επισκιάσει τις καταστροφικές συνέπειες και τις πολεμικές εφαρμογές των εφευρέσεων του.

Το 1888, όταν πέθανε στη Γαλλία ο Λούντβιγκ, ο αδελφός του Άλφρεντ, η εφημερίδα μπέρδεψε τα δύο αδέλφια και έγραψε ότι «ο έμπορος του θανάτου, ο Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος έγινε πλούσιος εφεύρωντας τρόπους για να σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι πιο γρήγορα, πέθανε χθες». Ο Νόμπελ εξευτελίστηκε και θέλοντας να εξασφαλίσει ότι το όνομα του δεν θα παρέμενε συνδεδεμένο μόνο με τα εκρηκτικά από τα οποία είχε κάνει την περιουσία του, καθιέρωσε τα βραβεία το 1895.

Στις πιθανές φετινές υποψηφιότητες -κάποιες από τις οποίες φημολογούνται, ενώ άλλες επιβεβαιώθηκαν- περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Τζούλιαν Ασάνζ της WikiLeaks, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλά τόσο το ανεξάρτητο Peace Research Institute Oslo, που συντάσσει κάθε χρόνο μια σύντομη λίστα, όσο και τα γραφεία στοιχημάτων έχουν καταλήξει στα φαβορί.
  • Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ – Φεντερίκα Μογκερίνι
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θεωρούνται ισχυροί υποψήφιοι ως ενορχηστρωτές της ιστορικής συμφωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας η επιτροπή ίσως προτιμήσει να στηρίξει μια συμφωνία που αμφισβητεί έντονα ο Ντόναλντ Τραμπ, και η οποία αποσκοπούσε στην περιορισμό της ανάπτυξης και της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
  • Ο Τζαν Ντουντάρ κι η Τζουμχουριέτ
Μέχρι τον Αύγουστο 2016 διηύθυνε τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη, κεντροαριστερή εφημερίδας της Τουρκίας. Αλλά στη χώρα του η δημοσιογραφία είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Ο Τζαν Ντουντάρ βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στις φυλακές της Σηλυβρίας (Σιλίβρι), ενώ πλέον ζει αυτοεξόριστος στο Βερολίνο. Πολλοί από τους συναδέλφους του στη Cumhurriyet αντιμετώπισαν κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης, απλώς επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Ενδεχόμενη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ντουντάρ και την πρώην εφημερίδα του θα ήταν ένα πλήγμα γεμάτο συμβολισμό κατά του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
  • Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες
 
Η ACLU (Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες), μια μη κυβερνητική οργάνωση που θέλει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στις ΗΠΑ, έχει εντείνει τη δράση από τον περασμένο Ιανουάριο, που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη ενάντια στις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις του, όπως το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και η απαγόρευση της παρουσίας των διεμφυλικών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ACLU έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ «συνταγματική κρίση από μόνο του».
  • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 
Έχει τιμηθεί δύο φορές στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης, την τελευταία φορά το 1981 κι ίσως η επιτροπή θεωρήσει ότι η δουλειά που κάνει η UNHCR υπό τον Φίλιππο Γκράντι σε μια περίοδο έξαρσης της προσφυγικής κρίσης αξίζει ένα νέο βραβείο. Τα τελευταία χρόνια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και στη Μιανμάρ, όπου υφίσταται διωγμό η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια.
  • Πάπας Φραγκίσκος
 
Τουλάχιστον ένα γραφείο στοιχημάτων θεωρεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φαβορί. Μέχρι σήμερα κανένας Ποντίφηκας δεν έχει τιμηθεί με το βραβείο, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρείται δημοφιλής επιλογή λόγω της στάσης του σε θέματα όπως το προσφυγικό, η κοινωνική δικαιοσύνη, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή. Προτάθηκε φέτος από ένα μέλος της βουλής της Νορβηγίας ως «ένας από τους λίγους που ορθώνουν το ανάστημά τους στον Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με πληροφορίες.
  • Ραϊφ Μπαντάουϊ
 
Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κρίθηκε ένοχος για προσβολή του Ισλάμ μέσω του δικτυακού του τόπου και σχολίων που έκανε από τηλεοράσεως και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και χίλιες βουρδουλιές. Ήδη δέχθηκε 50 και οι γιατροί είπαν ότι μάλλον δεν θα επιζήσει αν τιμωρηθεί και με τις υπόλοιπες. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο έχουν σπεύσει στο πλευρό του Μπαντάουϊ κι ελπίζουν να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το θάρρος του και την κριτική που άσκησε σ’ ένα καταπιεστικό καθεστώς.
  • Ανγκελα Μέρκελ
Το 2015, αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η Γερμανίδα Καγκελάριος υιοθέτησε την πολιτική «ανοιχτών θυρών» ανοίγοντας την πόρτα σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα της. Παρά το ότι αυτή η πολιτική της κόστισε, γεγονός που φάνηκε εξάλλου και στις βουλευτικές εκλογές, η ίδια προσφάτως δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για αυτή της την επιλογή.
  • Τα «Λευκά Κράνη» της Συρία
Οι διασώστες της συριακής εθλεοντικής ομάδας είναι ανάμεσα στα φαβορί για την συνεισφορά τους στον συριακό εμφύλιο. Από το 2011, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην χιμαζόμενη χώρα, έχουν σώσει 99 χιλιάδες ζωές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X