Χωρίς Κατηγορία

Πέθανε ο Τσαρλς Τζένκινς, ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στη Β. Κορέα

Πέθανε ο Τσαρλς Τζένκινς, ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στη Β. Κορέα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών ο Τσαρλς Τζένκινς, ένας Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στη Βόρεια Κορέα το 1965 και έζησε για 39 χρόνια αιχμάλωτος της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης Σάντο στην Ιαπωνία στην οποία είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του μετά την απελευθέρωσή του το 2004 από τις βορειοκορεατικές αρχές.

Ο Τζένκινς πέθανε χθες εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων που παρουσίαζε σε νοσοκομείο της Σάντο, διευκρίνισαν οι δημοτικές αρχές της μικρής αυτής πόλης στο ομώνυμο νησί στη βόρεια Ιαπωνία.

Ο Τζένκινς ήταν ένας από συνολικά τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει τη δεκαετία του ’60 στη Βόρεια Κορέα, όπου αργότερα έγιναν αστέρες του τοπικού κινηματογράφου, αλλά αυτός ήταν ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος το 2004 στα 64 του χρόνια.

Ο άλλοι τρεις φέρεται ότι πέθαναν στη Βόρεια Κορέα.

Η ιστορία του Τσαρλς Ρόμπερτ Τζένκινς, μια από τις πιο δραματικές της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, άρχισε μια κρύα νύχτα του 1965, όπως περιέγραψε αργότερα ο ίδιος στα απομνημονεύματά του και σε διάφορες συνεντεύξεις.

Τη νύχτα αυτή του Ιανουαρίου του ’65, ενώ στρατοπέδευε με τον αμερικανικό στρατό στη Νότια Κορέα δίπλα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ο Τζένκινς αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μονάδα του και να λιποτακτήσει στη Βόρεια Κορέα, επειδή φοβόταν ότι θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κάποιας περιπολίας ή ότι θα τον στείλουν στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Τότε, όπως διηγήθηκε αργότερα, πίστευε ότι μόλις περάσει στη Βόρεια Κορέα θα ζητήσει άσυλο στη ρωσική πρεσβεία και ότι στο τέλος θα μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ σε μια μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων.

Οπότε, αφού ήπιε 10 μπίρες, διέσχισε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και παραδόθηκε στους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που βρισκόντουσαν στην άλλη πλευρά. Ήταν μόλις 24 ετών.

Αργότερα είπε ότι, όταν θα έφτανε στη Βόρεια Κορέα, θα ζητούσε άσυλο στη ρωσική πρεσβεία και ότι αργότερα θα τον αντάλλασσαν με άλλους κρατούμενους.

Κατάφερε και πέρασε τη ζώνη, αλλά μετά τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου όπως τα είχε στο μυαλό του. Η Ρωσία δεν του έδωσε άσυλο και η Βόρεια Κορέα τον φυλάκισε. «Ημουν ανόητος τότε. Αν υπάρχει Θεός, αυτός με βοήθησε να τα ξεπεράσω όλα αυτά», έλεγε το 2005.

Αυτός και οι άλλοι τρεις στρατιώτες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για το βορειοκορεατικό καθεστώς. Είχαν έναν άνθρωπο να τους προσέχει πάντα αλλά δεν είχαν να κάνουν πολλά πράγματα και ένιωθαν διαρκή πλήξη.

Εκαναν μαθήματα για να κατανοήσουν την φιλοσοφία του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού δικτάτορα, ενώ ο ίδιος είναι μεταφραστής και δάσκαλος αγγλικών. Συμμετείχαν ακόμη σε προπαγανδιστικές ταινίες στον ρόλο των κακών με μεγάλη απήχηση στους πολίτες που τους σταματούσαν στον δρόμο για αυτόγραφα!

Αν και αυτό φαίνεται σαν μια σχετικά άνετη ζωή, ο Τζένκινς μιλούσε αργότερα για την κακομεταχείριση των Βορειοκορεατών. Πολλές φορές τον ξυλοκοπούσαν, ενώ είπε ότι του αφαίρεσαν χωρίς αναισθησία ένα τατουάζ που είχε κάνει στον στρατό. Πάντως φρόντιζαν να τρώνε σχετικά καλά γιατί έπαιζαν στον κινηματογράφο.

Το 1980 τον έβαλαν να ζήσει με την Χιτόμι Σόγκα, την οποία οι Βορειοκορεάτες είχαν απαγάγει από την Ιαπωνία για να κάνει μαθήματα ιαπωνικών σε κατασκόπους. Τους ανάγκασαν να παντρευτούν, αλλά τελικά ερωτευτήκαν.

Τους ένωνε το μίσος κατά της Βόρειας Κορέας, είπε αργότερα ενώ διηγήθηκε πώς τα βράδια καληνύχτιζαν ο ένας στη γλώσσα του άλλου για να μην ξεχνούν ποιοι είναι.

Τη δεκαετία του ’90, την περίοδο του μεγάλου λιμού που εξόντωσε μέχρι και δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ο Τζένκινς και η Σόγκα  είχαν ικανοποιητικό μερίδιο στα τρόφιμα που μοιράζονταν με το δελτίο, είπε αργότερα.

Κούρεμα πριν παρουσιαστεί στο στρατοδικείο το 2004 

Την επόμενη δεκαετία ήλθε η ώρα της απελευθέρωσης, πρώτα της Σόγκα που απελευθερώθηκε το 2002 με παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης και έπειτα, δύο χρόνια αργότερα, του Τζένκινς με τις δύο κόρες που είχαν στο μεταξύ αποκτήσει.

Αλλά οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εδώ. Ο Τζενκινς παραδόθηκε στον στρατό και πέρασε από στρατοδικείο για το ότι αυτομόλησε. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών και ατιμωτική απόταξη από το στράτευμα. Χρειάστηκε ακόμη νοσηλεία για τα προβλήματα υγείας που του άφησαν οι ιατρικές διαδικασίες των Βορειοκορεατών.

Η οικογένεια του Τζένκινς εγκαταστάθηκε στην γενέθλια πόλη της συζύγου του και ο ίδιος άρχισε να εργάζεται σε τουριστικό πάρκο.

Παρά όμως την καλύτερη ζωή στην Ιαπωνία, ο Τζένκις ως το τέλος της ζωής του φοβόταν τους Βορειοκορεάτες και πίστευε ότι τον ήθελαν νεκρό. Τον πρόδωσε όμως η καρδιά του. Ο Τζένκινς τη Δευτέρα κατέρρευσε έξω από την κατοικία του και κατέληξε στο νοσοκομείο του όπου μεταφέρθηκε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X