Τεχνολογία

Πώς μπορούν οι χρήστες να προστατέψουν κινητά, pc και tablet από τα κενά ασφαλείας

Πώς μπορούν οι χρήστες να προστατέψουν κινητά, pc και tablet από τα κενά ασφαλείας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη με τον χρόνο έχει επιδοθεί η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει δύο λάθη σχεδιασμού και κατασκευής μεγάλης έκτασης (σσ: χαρακτηρίζονται ως “bugs” και έχουν λάβει τις ονομασίες “Meltdown” και “Spectre”), που εντοπίζονται στη μεγάλη πλειονότητα όσων επεξεργαστών έχουν κατασκευάσει οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Τα εν λόγω bugs αφήνουν εκτεθειμένα σημαντικά δεδομένα των χρηστών σε συσκευές με υπολογιστικές δυνατότητες και λειτουργικό σύστημα.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα

Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στη βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των επεξεργαστών αυτών, στο τμήμα της επικοινωνίας των κυκλωμάτων με τις λογικές μονάδες με αποτέλεσμα κωδικοί και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να είναι σε κίνδυνο.

«Βασικά μιλάμε για δύο κενά ασφαλείας, τα οποία τα αναφέρουμε ως ένα, γιατί λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Αφορούν όλους τους σύγχρονους υπολογιστές της τελευταίας εικοσαετίας αλλά και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν σύγχρονους επεξεργαστές, αλλά και συσκευές που τελευταίο καιρό αποκαλούμε συσκευές “Internet of Things” (IoT). Πρακτικά αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις συσκευές που έχουν επεξεργαστή της τελευταίας εικοσαετίας» εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δρ. Γιώργος Τσουλουχάς, ειδικός υπολογιστικών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας.

Όπως λέει, τα δύο κενά ασφαλείας «ανακοινώθηκαν μεν πριν λίγες ημέρες από την Google και συγκεκριμένα από το επονομαζόμενο Project Zero, μια ομάδα αναλυτών ασφαλείας της, αλλά ήταν γνωστά σε ερευνητές και εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών από τον Ιούνιο του 2017».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X