Οικονομία

Ρωσία ή ΗΠΑ; Το δίλημμα για τον “βασιλιά του Bitcoin”!

Ρωσία ή ΗΠΑ; Το δίλημμα για τον “βασιλιά του Bitcoin”!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ Ρώσων ή Αμερικανών καλείται σήμερα να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος στο πρόσωπο του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίκιν. Τον οποίοι οι Αμερικανοί θεωρούν “βασιλιά” του Bitcoin. Και ζητούν την έκδοσή του από τη χώρα μας για ξέπλυμα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλείται να επιλέξει την χώρα στην οποία θα εκδοθεί καθώς τον ζητούν και οι Ρώσοι. Ήδη μάλιστα  το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης σε δυο διαφορετικές συνεδριάσεις και με δυο διαφορετικές συνθέσεις έχει αποφασίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την απάτη μαμούθ (αλλά και) στη Ρωσία , τη χώρα καταγωγής του δηλαδή, που τον  εκζητά για μια “μικροαπάτη” 10.000 ευρώ. Μάλιστα ο ίδιος συναίνεσε να εκδοθεί στη Ρωσία.

Οι μάρτυρες

Σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να εμφανιστούν δυο – κατά την υπεράσπισή του- κομβικοί μάρτυρες  για την υπερασπιστική  θέση του Βίνικ: ο Ιβαν Ταρτανικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και ο Σεργκει Μαιζους, ο οποίος  έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητούμενου Βινικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

Ποιος είναι ο “βασιλιάς του Bitcoin”

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος αυτός και έχουμε το πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά να τον “διεκδικούν” δυο χώρες; Ο Αλεξάντερ Βίνικ, 38 ετών, που ζει στη Ρωσία, με υπόδειξη των Αμερικανών συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, στο οποίο έκανε διακοπές με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Οι Αμερικανοί πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του τον κατηγορούν πως ξέπλυνε ποσό 6 δισ. ευρώ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Θεωρείται “εγκέφαλος”, ενός τεράστιου διαδικτυακού “πλυντηρίου” που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ! Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους καταναλωτές εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας. Επομένως, το δίκτυο εικονικού νομίσματος είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για συναλλαγές, οι οποίες συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

H εμπλοκή των Ρώσων και του… μίστερ Bitcoin

Και ενώ το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ εξελισσόταν ήρθε από τη Ρωσία (προ ενός μηνός περίπου) άλλο αίτημα έκδοσης για μια… μικροαπατη 10.000 ευρω. Αμέσως ο ίδιος ο 38χρονος, όταν μετήχθη για αυτή την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών, δήλωσε ότι επιθυμεί να εκδοθεί στη Ρωσία και το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την εκδοσή του (και) εκεί.  Μάλιστα οι Ρώσοι είχαν γίνει  έξαλλοι με την απόφαση έκδοσης στη Ρωσία και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τους, χαρακτήρισαν την κρίση των Ελλήνων δικαστών αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. Τώρα αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να τον εκδώσει στην Αμερική θα κληθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να αποφασίσει. Ρωσία ή Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X