Αναλύσεις

Η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία

Η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τη ρύθμιση του χρέους αν ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και καθόριζε την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές απέναντι στη χώρα μας, η κυβέρνηση, αλλά και οι πολίτες θα είμαστε ευτυχείς.

Κι΄ αυτό γιατί θα κερδίζαμε μία γενναία μείωση του χρέους, καθώς και τη δυνατότητα παρά την αυξημένη εποπτεία να καθορίζει η ελληνική κυβέρνηση τις πολιτικές που θα εφαρμόσει.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σε δηλώσεις του προς το euractiv.com τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπέρ της Ελλάδας. Το λόγια του θα πρέπει να ήχησαν πολύ χαρμόσυνα στα αυτιά υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων για πολλούς λόγους.

Πρώτος λόγος: Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Δεύτερος λόγος: Αυτός είναι πολύ πιο σοβαρός, αφού ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική.

Τρίτος λόγος: Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος η Ελλάδα θα γίνει μία κανονική χώρα.

Αναλυτικά ο Ευρωπαίος ΕπίτροπΟς αρμόδιος για την οικονομία όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι» και πρόσθεσε: «Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα – Περιμένει ελάφρυνση του χρέους

Στη συνέχεια ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.

Και ανέλυσε την επισήμανσή του λέγοντας ότι αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει μια «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα».

Τρίτον, ότι θα υπάρξει η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Πάνω σε αυτούς τους «τρεις πυλώνες» θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και οι ελληνικές αρχές, κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει «success story».

Από την ελληνική πλευρά οι δηλώσεις ήταν καλοδεχούμενες και αρμόδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία στη σύνθεση της κυβέρνησης, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση που περιέγραψε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η λογική που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «θα πρέπει να κλείσει κάθε πληγή, που μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη», όπως έλεγε στην KontraNews πολύ υψηλά ιστάμενος παράγοντας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από οποιαδήποτε άλλη φορά και προσέθετε ότι θα πρέπει να προωθηθούν οπωσδήποτε οι μεταρρυθμίσεις, που καθιστούν το ελληνικό δημόσιο πιο ευέλικτο, λειτουργικό και παραγωγικό και την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη κι΄εκείνο που απομένει να δούμε, ώστε να καταλήξουμε σε πιο ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα, είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την μετά την έξοδο από το πρόγραμμα εποχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X