Οικονομία

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ «εξαφανισμένοι» έμποροι

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ «εξαφανισμένοι» έμποροι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν μπει έμποροι που «εξαφανίζονται» εν μια νυκτί αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ. Αλλά και οι έμποροι που μαζεύουν προϊόντα και τιμολόγια και μετά ρίχνουν σε όλους «φέσι», καταστρέφοντας όποιον βρεθεί στο διάβα τους.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ απενεργοποίει άμεσα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των εμπόρων και λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση του Δημοσίου.

Πέρυσι το πλήθος των «εξαφανισμένων εμπόρων», στους οποίους απενεργοποιήθηκε ο ΑΦΜ ανήλθαν σε 81, με τα διαφυγόντα έσοδα να διαμορφώνονται σε 23,62 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι περιπτώσεις που αντιμετώπισε η ΑΑΔΕ αφορούν σε 100 επιτήδειους με διαφυγόντα έσοδα 60,24 εκατ. ευρώ.

Για εφέτος έχει τεθεί ως στόχος η απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών), αλλά και ο ταχύτερος εντοπισμός των εν λόγω εμπόρων, ώστε τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα που εντοπίζονται να μην ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Οι έμποροι και το πού μπορεί να… φτάσει η εφορία

Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή σε αναστολή της χρήσης του για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.

Πώς θα γλιτώσετε τα τεκμήρια της εφορίας

Στη βάση αυτή φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στο ΦΠΑ υποβάλλοντας δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταθέσουν εγγύηση ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στο ΦΠΑ και υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο φορολογικό μητρώο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X