Διεθνή

Σύνοδο Κορυφής: Η τουρκική «πειρατεία» στις Βρυξέλλες – Βίντεο παρουσιάστηκε από το θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύνοδο Κορυφής: Η τουρκική «πειρατεία» στις Βρυξέλλες – Βίντεο παρουσιάστηκε από το θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε βίντεο από το θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα στήνει σκηνικό σύρραξης γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες υπήρξε νέα εμπλοκή, καθώς τουρκικά πλοία εμπόδισαν το πλωτό ιταλικό γεωτρύπανο Sapiem να κινηθεί προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Την πολεμική ατμόσφαιρα αποκαλύπτουν οι διάλογοι μεταξύ των δύο καπετάνιων.

Οπτικοακουστικό υλικό από την τουρκική «πειρατεία» έφτασε στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με σκοπό να το παρουσιάσει στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Το επεισόδιο κατέγραψαν τόσο οι κάμερες στο πλωτό γεωτρύπανο όσο και οι κάμερες που διαθέτει το κέντρο συντονισμού, έρευνας και διάσωσης της Κύπρου, με τις τουρκικές απειλές για τη βύθιση του πλοίου να καταγράφονται μέσω των ασυρμάτων.

Το πλοίο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» μετέβη στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου θα παραμείνει για περίπου τέσσερις μέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Η Ιταλία επιθυμεί διπλωματική λύση στο θέμα της ΑΟΖ, λένε πηγές του ΥΠΕΞ

Η Ιταλία επιθυμεί διπλωματική επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφεραν πηγές από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα ότι η Ιταλία «επιβεβαιώνει τη βούλησή της να αναζητήσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση στο διεθνές δίκαιο σε ένα ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αλλά σχέσεις και ισορροπίες που είναι επίσης οικονομικές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού”.

Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο θέμα με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το Saipem 12000.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται στην απόφαση των τουρκικών αρχών να παρατείνουν έως τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή στις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, περιοχή που δόθηκε για δραστηριότητες του γεωτρύπανου Saipem 12000 που μίσθωσε η ΕΝΙ.

Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».

Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την περασμένη βδομάδα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X