Χωρίς Κατηγορία

Τσίπρας σε Ρίβλιν: Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον

Τσίπρας σε Ρίβλιν: Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ο Πρωθυπουργός είπε στον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρούβεν Ρίβλιν κατά την υποδοχή του δεύτερου στο Μέγαρο Μαξίμου, «έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή», καθώς «πριν δυο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος». Ενώ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και πρόσθεσε.

«Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον» και αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών (Ελλάδας-Ισραήλ). Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας και πρόσθεσε: «Να κάνουμε τα γενναία βήματα για την Ειρήνη και τη σταθερότητα».

Υπογραμμίζοντας από την πλευρά του και ο Ισραηλινός Πρόεδρος τις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους, δήλωσε: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε “παράδεισο”, όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

Η δημιουργία ενός Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα ήταν μια ιδέα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, την οποία ενστερνίστηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Οι δυο τους, Δήμος και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, εργάστηκαν συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη χρηματοδότηση στις αρχές του 2017, τρία περίπου χρόνια μετά την γέννηση της ιδέας.

Ως τοποθεσία επιλέχτηκε η περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ιστορικό σημείο για τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης, ενώ το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του έργου έχει τεθεί για περίπου τρία χρόνια από φέτος, στο τέλος του 2019. Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρου του Ολοκαυτώματος φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φωνή των 55.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X