Θέμα

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα μέτρα λιτότητας

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα μέτρα λιτότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα μέτρα λιτότητα. Τη διαπίστωση αυτή δεν την κάνει υπουργός της κυβέρνησης, αλλά ο Τζέφρι Φρανκς, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ.

Ο ίδιος προσθέτει το Reuters ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

Παραμένει, ωστόσο, -προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα- η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα. Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων. Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες. Παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Τζέφρι Φρανκς, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ συνέστησε προσοχή.

Το στέλεχος του ΔΝΤ μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.

Η δήλωση αυτή του Τζέφρι Φρανκς κρίνεται ως πολύ σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα μέτρα λιτότητας, δηλαδή περικοπές συντάξεων, μισθών ή αύξηση φόρων και εισφορών.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε δύο πράγματα. Πρώτος είναι το ΔΝΤ που ζήτησε να περικοπούν κι΄ άλλο οι συντάξεις το 2019. Δεύτερον είναι πάλι το Ταμείο που επέβαλε να μειωθεί το αφορολόγητο το 2020, καθώς και ότι αυτό έθεσε ζήτημα ενδεχόμενης μείωσης του αφορολόγητου από το 2019.

Τώρα ανοίγει ένα παράθυρο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές, λένε παράγοντες της κυβέρνησης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X