Πολιτική

Βίζερ: Το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 200 δισ. ευρώ

Βίζερ: Το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 200 δισ. ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να κόστισε γύρω στα 200 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση ανήκει στον Τόμας Βίζερ, τον μέχρι προ ολίγων ημερών επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG), ο οποίος συμμετείχε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, και απατώντας σε ερώτηση με αναφορά σε παλιότερη εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι το εξάμηνο του Βαρουφάκη κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο Βίζερ απάντησε ότι «πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά».

Απέδωσε, μάλιστα, το κόστος αυτό σε σειρά παραγόντων, όπως την οικονομική συρρίκνωση, τη δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. «Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης. Ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη  αυτή» τόνισε.

Όπως αποκαλύπτει ο Βίζερ, ο οποίος συμμετείχε στις δραματικές διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2015, οι υπουργοί της Ευρωζώνης «ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη».

Δηλώνει δε όσον αφορά την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ότι «αρκετοί από αυτούς είχαν την άποψη ότι εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό» και ότι μόνο τρεις υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου ήταν εναντίνον ενός Grexit.

«Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο Ντάισελμπλουμ κατάφερε να γεφυρώσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες».

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός Grexit ο πρώην επικεφαλής του EWG δηλώνει ότι η πιθανότητα να συνέβαινε ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012, αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές, για τον λόγο αυτό είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο Ζ, για το οποίο, όμως, δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

Σχετικά με το ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα, απαντά ότι το έκανε «η ίδια η Ελλάδα» επεξηγώντας ότι εξαρτιόταν από τον Τσίπρα τότε αν θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. «Αλλά χωρίς τον Ντάισελμπλουμ δεν θα είχε υπάρξει πρόταση».

Όσον αφορά την τωρινή πορεία της χώρας ο Βίζερ παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει, χάρη σε πολλές προσπάθειες, να στέκεται τώρα στα γόνατά της. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι «αν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Στην ερώτηση ποιος είναι ο βασιλιάς του Eurogroup ο πρώην επικεφαλής του EWG δήλωσε ότι ο ισχυρότερος όλων τα τελευταία χρόνια ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όσοι ασκούν κριτική το αποδίδουν στο ότι ήταν Γερμανός, όμως, ο Σόιμπλε δούλευε σκληρά.

«Ο Σόιμπλε δεν ήταν από τους υπουργούς, που άνοιγαν τους φακέλους κατά την πτήση προς τις Βρυξέλλες, τους ξεφύλλιζαν και στηρίζονταν στις σημειώσεις των αξιωματούχων.

Ο Σόιμπλε δεν χρειαζόταν ποτέ σημειώσεις, γιατί μελετούσε και συζητούσε τους φακέλους της ΕΕ κάθε εβδομάδα στο Βερολίνο. Γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες που τον ενδιέφεραν και αυτό τον έκανε τόσο ισχυρό».

Δούλευε άλλος υπουργός όπως ο Σόιμπλε;

«Κάποιος που ήξερε περισσότερα ήταν ο Ντάισελμπλουμ. Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup» απαντά ο Βίζερ. Χαρακτηρίζει δε την επιλογή Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης ως «πολύ καλή επιλογή, όχι μόνο για τον τρόπο που διαχειριζόταν το Eurogroup, αλλά και για τον χωρίς προηγούμενο τρόπο προετοιμασίας των συναντήσεων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X