Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Βιασμοί και γυναίκες χωρίς περίοδο στο στρατό

Βόρεια Κορέα: Βιασμοί και γυναίκες χωρίς περίοδο στο στρατό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στέλεχος που θήτευσε στη γυναικεία “πτέρυγα” του στρατού του Κιμ Γιονγκ Ουν αποκάλυψε ότι οι στρατιωτίνες περνάνε σε αναγκαστική “πρόωρη εμμηνόπαυση” μετά την υπηρεσία τους στο στρατό της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent».

Η μαρτυρία της καταγράφηκε και στο κρατικό δίκτυο BBC: “Οι γυναίκες στο στρατό της Βόρειας Κορέας εκπαιδεύονται τόσο σκληρά ώστε να σταματήσουν την εμμηνόρροια”.

“Οι γυναίκες στρατιώτες έχουμε υποστεί εκτεταμένη σεξουαλική βία και παρενόχληση”, δήλωσε η Λι Σο Γιον και πρόσθεσε: «Παράλληλα αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε και να μαγειρεύουμε όταν οι άνδρες συνάδελφοι μας δεν έκαναν απολύτως τίποτα».

“Μετά από έξι μήνες έως ένα έτος υπηρεσίας, δεν θα υποχωρούσαμε πλέον λόγω του υποσιτισμού και του αγχωτικού περιβάλλοντος”, δήλωσε στο BBC και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ “μία γυναίκα που μίλησε δεν είχε εμμηνόρροια για δύο χρόνια”.

Σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, οι στρατιωτίνες αναγκάζονταν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, να επαναχρησιμοποιούν αναλώσιμα υγιεινής από άλλες συναδέλφισσές τους.

“Η χρήση -και η επαναχρησιμοποίηση- βασικών βαμβακερών μαξιλαριών κατά τη διάρκεια περιόδων ήταν κοινή” είπε η Λι, “ενώ οι ντουζιέρες ήταν απλώς σωλήνες που συνδέονταν με ορεινά ρεύματα που μερικές φορές διοχέτευαν φίδια και βάτραχους στις εγκαταστάσεις κολύμβησης”.

Οι βιασμοί ήταν πολύ συχνοί, μολονότι τιμωρούνται με επταετή κάθειρξη. Η Λι λέει ότι δεν έπεσε η ίδια θύμα βιασμού, αλλά είδε πολλές συντρόφισσες της να κακοποιούνται σεξουαλικά από ανωτέρους τους στο στρατό. «Τις περισσότερες φορές φοβούνται να καταγγείλουν τον βιασμό και έτσι οι βιαστές μένουν ατιμώρητοι», είπε.

Η Λι είναι σήμερα 41 ετών και εντάχθηκε εθελοντικά στο στρατό, όταν ο λιμός γονάτισε τη χώρα τη δεκαετία του ’90, προσβλέποντας στην εξασφάλιση του καθημερινού της γεύματος, ενώ χιλιάδες νεαρές γυναίκες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Το 2015 το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε ότι η θητεία των γυναικών άνω των 18 ετών στον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου θα είναι υποχρεωτική και θα διαρκεί επτά χρόνια, ενώ για τους άνδρες δέκα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X