Αναλύσεις

Ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις για το χρέος

Ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις για το χρέος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος. Γίνονται προς την κατεύθυνση κυρίως της ελάφρυνσης και μάλιστα πριν από τη λήξη του μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο 2018.

-->

Στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός για ρύθμιση του χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματος προστέθηκαν άλλες δύο παρεμβάσεις τις μέρες που πέρασαν.

Η μία έγινε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος αφού επισήμανε στο Eurogroupτου Ιανουαρίου οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να αρχίσει η τεχνική εξέταση μηχανισμού που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επαναβεβαίωσε ότι η βιωσιμότητά είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Που απλά σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πολύ πιο ηχηρές ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού Μαρσέλ Φράτσερ Προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Ο οικονομολόγος δηλώνει πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2018

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως θα γίνει “κούρεμα”, αλλά θα του δώσουν άλλο όνομα. Συγκεκριμένα ερωτηθείς ο Μαρσέλ Φράτσερ αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε κατηγορηματικά: «Φυσικά (…) Φέτος».

Και διευκρίνισε στη συνέχεια λέγοντας ότι «θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα”. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».

Ο Γερμανός οικονομολόγος στη συνέχεια τάχτηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα: «Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις “κούρεμα χρέους” στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους. Ετσι θα ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), θα μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί πάλι, ώστε  να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της».

Τεχνικός μηχανισμός για το χρέος

Προς το παρόν οι διεργασίες βρίσκονται στα στάδιο της δημιουργία του τεχνικού μηχανισμού της σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξης. Και όπως εκτιμάται θα δοθεί ώθηση στις εξελίξεις μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Αυτή θα είναι ταχύτερη στην περίπτωση που ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε και μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση από το ΔΝΤ για τη λήψη ή όχι πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Φρανκς, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ μιλώντας στο Reuters, δήλωσε: Η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων. Πρόσθεσε  ότι «το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος».

Πρόκειται για μία δήλωση σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Και γεννά την αισιοδοξία στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορεί η προσέγγιση αυτή να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X