Θέμα

Απίστευτα κόλπα και κομπίνες για να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές

Απίστευτα κόλπα και κομπίνες για να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κομπίνες απάτες και πονηρά κόλπα επιστρατεύουν επιχειρήσεις για να αποφύγουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος άρχισε να εφαρμόζεται ένα σύστημα Risk Analysis με το οποίο το ΚΕΑΟ καταφέρνει κι εντοπίζει παραβάτες, δημιουργεί ξεχωριστό προφίλ για κάθε οφειλέτη και να καθορίζει τον βαθμό επισφάλειας της οφειλής.
Το πρώτο μέτρο που πήρε το ΚΕΑΟ είναι ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ.
Τα πρώτα… θύματα είναι περίπου 1.100 οφειλέτες, ενώ άλλες 500 φραγές σε επιχειρήσεις με χρέη άνω των 500.000 ευρώ έχει ενεργοποιήσει η Διεύθυνση Ασφάλισης του ΕΦΚΑ.
Οσον αφορά στα κόλπα και σε χαρακτηριστικές κομπίνες ενδεικτική είναι η περίπτωση γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων, με 27 υποκαταστήματα ανά την επικράτεια, για τα οποία σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο ΚΕΑΟ έχει ιδρυθεί ξεχωριστή επιχείρηση με τη μορφή ΙΚΕ. Κοινό τους σημείο είναι ο διαχειριστής, ίδιος σε όλα τα υποκαταστήματα, ο οποίος μάλιστα εμφανίζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδόν μηδενικά εισοδήματα.
Προχωρώντας στην ανάλυση των στοιχείων, το ΚΕΑΟ διαπίστωσε, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euro2day.gr ότι ενώ και οι 27 επιχειρήσεις υπέβαλαν ΑΠΔ, δεν πλήρωναν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις εισφορές. Έτσι, προχώρησε στη φραγή της ηλεκτρονικής ΑΠΔ, ασκώντας πίεση στους ιδιοκτήτες να καταβάλουν έστω ένα μέρος από τα οφειλόμενα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια λίστα βρίσκονται πολύ γνωστά μπαρ, που εμφανίζουν ως υπεύθυνο της επιχείρησης αλλοδαπούς ή υπερήλικες, αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με οφειλές άνω των 30 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχουν πληρωθεί εισφορές από το 1985, σουβλατζίδικα με οφειλές 300.000 ευρώ, επιχειρήσεις με εικονικούς εργαζόμενους καθώς και παλαιές επιχειρήσεις που μπαίνουν σε ρύθμιση, πληρώνουν μια δόση, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια κλείνουν και ανοίγουν νέα καταστήματα μηδενίζοντας τα χρέη…
Μεγάλες οφειλές καταγράφονται επίσης στους κλάδους φύλαξης, καθαρισμού αλλά και ανακύκλωσης, στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, με τους υπεύθυνους του ΚΕΑΟ να απορούν πώς, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, δεν βρίσκουν ούτε ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων με οφειλές 7-8 εκατ. ευρώ…
Κι ενώ η πίεση με τη φραγή των ηλεκτρονικών ΑΠΔ έχει οδηγήσει περίπου 300 επιχειρήσεις να ενταχθούν σε ρύθμιση και παράλληλα να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, το ΚΕΑΟ δεν φαίνεται να πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα σε παλαιές επιχειρήσεις που κατ’ εξακολούθηση δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα 23 και πλέον δισ. ευρώ οφειλών, μόλις το 30% μπορεί να διακανονιστεί και κατά συνέπεια να πληρωθεί. Κάτι που δεν είναι άγνωστο στους επικεφαλής του ΚΕΑΟ, οι οποίοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κατά κύριο λόγο στα νέα χρέη.
Είναι ενδεικτικό ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, το Κέντρο εισέπραξε 725 εκατ. ευρώ, με τον στόχο για 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 να θεωρείται εφικτός. Μάλιστα, τον Ιούλιο εισπράχθηκαν 112 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 59 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις οφειλών και τα 53 εκατ. ευρώ προήλθαν μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και της απειλής κατασχέσεων. Αντίστοιχα και τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις και τα 43 εκατ. ευρώ από την απειλή των κατασχέσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X