Διεθνή

Γιατί οι πλούσιοι ωφελούνται περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή

Γιατί οι πλούσιοι ωφελούνται περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οπου φτωχός και η μοίρα του, λέει ο θυμόσοφος λαός και επιβεβαιώθηκε από μία ακόμα επιστημονική έρευνα.

Αυτή αφορά τη μεσογειακή διατροφή, για την οποία έρευνα που έγινε στην Ιταλία έδειξε ότι οι φτωχοί και οι έχοντες χαμηλό μορφωτικό επίπεδο δεν ωφελούνται από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ αντιθέτως ωφελημένοι στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι οι πλούσιοι (με εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ) και οι μορφωμένοι.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι οι άνθρωποι με οικονομική άνεση και υψηλό μορφωτικό επίπεδο μπορούν να κάνουν πιο ποιοτική μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων υγιεινών προϊόντων, απ’  ότι οι φτωχοί. Οι τελευταίοι συχνά αγοράζουν «μεσογειακές» τροφές με μικρότερη θρεπτική αξία.

Οι ερευνητές του ιταλικού Νευρολογικού Μεσογειακού Ινστιτούτου IRCCS Neuromed (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Πούνης), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας International Journalof Epidemiology, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 18.000 ανθρώπους άνω των 35 ετών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X