Οικονομία

Νέος «πονοκέφαλος» για τον Μάριο Ντράγκι: Προς υποχώρηση κάτω του 1% ο πληθωρισμός το 2018!

Νέος «πονοκέφαλος» για τον Μάριο Ντράγκι: Προς υποχώρηση κάτω του 1% ο πληθωρισμός το 2018!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός του πληθωρισμού της ευρωζώνης είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από 1% νωρίς την επόμενη χρονιά, λόγω μιας στατιστικής ιδιοτροπίας, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα στη μηνιαία έκθεσή της. Πρόκειται για μια δύσκολη εξέλιξη για την τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να ελαττώσει την τεράστια νομισματική τόνωση.

Ο πληθωρισμός πιθανώς θα υποχωρήσει στο 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2018, αρκετά κάτω του στόχου της ΕΚΤ για ελάχιστα κάτω του 2%, κατέδειξε η έκθεση σύμφωνα με το MarketWatch.

Αντιθέτως, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 1,5%, πολύ πιο κοντά στον στόχο.

Η βουτιά που αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς αντανακλά τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, σε ετήσιους όρους, οι οποίες συνιστούν σημαντικό αλλά μεταβλητό παράγοντα για τα ευρύτερα στοιχεία πληθωρισμού, εξήγησε η κεντρική τράπεζα.

Οι τιμές και στους δύο αυτούς τομείς σημείωσαν ισχυρή άνοδο στις αρχές του 2017, αλλά έχουν από τότε μετριαστεί, κάτι που θα επηρεάσει την ετήσια άνοδο τιμών στις αρχές του 2018.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τείνουν να μη στέκονται σε προσωρινές κινήσεις των τιμών, εστιάζοντας περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα. Ωστόσο, και πάλι η τράπεζα παρακολουθεί τον ευρύτερο πληθωρισμό για να πάρει τις αποφάσεις της και μια τόσο μεγάλη απόκλιση δημιουργεί προβλήματα για τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X