Οικονομία

Ντράγκι: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας

Ντράγκι: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Η εφαρμογή του προγράμματος είναι ουσιώδης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, τόνισε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τόνισε εξάλλου ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικό.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε ακόμα και εκεί που θα έπρεπε να είναι» υπογράμμισε. Παρατηρούμε μια εύρωστη ανάπτυξη μετά από πολύ καιρό, αλλά οι μισθοί και οι τιμές δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε, τόνισε, λέγοντας πως το τελευταίο που θα ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν να λάβει μέτρα σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία ανάκαμψης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά διευκρίνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημείωση μόνο σταδιακή αύξηση.

Όσον αφορά το λεγόμενο «tapering», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα δέχθηκαν να μην θέσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνουν αλλαγές στο QE.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X