Ελλάδα

Τί συμβαίνει με τέσσερα επιδόματα πρόνοιας

Τί συμβαίνει με τέσσερα επιδόματα πρόνοιας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας με κείμενο που διένειμε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων πρόνοιας (απροστάτευτων τέκνων, ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας) που είδαν το φως της δημοσιότητας ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στην Κομισιόν και απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Μαριάν Τισέν, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζουν τα εξής:

Αναφορικά με τα επιδόματα ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και απροστάτευτων τέκνων, επισημαίνουμε ότι από το Μάιο του 2017 που ψήφισε η Βουλή τα σχετικά μέτρα, οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών και οι πιστώσεις των σχετικών κονδυλίων μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ.

Πιο ειδικά:

Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί έπαιρνε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Επίδομα ένδειας: Το έδιναν οι δήμοι με δικές τους ad hoc διαδικασίες, ήταν με εισοδηματικά κριτήρια χαμηλότερα εκείνων του ΚΕΑ. Οι όποιοι δικαιούχοι ήδη ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015-2016 και μετά στο ΚΕΑ.

Επίδομα σχολικής διαρροής: Το ποσό ήταν 25 ευρώ το μήνα για 5.000 δικαιούχους και οι διαδικασίες χορήγησης δεν ήταν καλές. Στο ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και γι’ αυτό τα νοικοκυριά ενισχύονται με 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων γενικότερα για το παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες. Με το ΚΕΑ και τα προγράμματα Youth Guarantee οι δικαιούχοι έχουν καλυφθεί.

Σήμερα το ΚΕΑ χορηγείται σε 614.000 άτομα.

Οικογενειακά επιδόματα:

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα γίνει καμιά περικοπή στο συνολικό ποσό των 650.000.000 ευρώ, που πληρώνει κάθε χρόνο ο ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα. Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, προβλέπονται 260.000.000 ευρώ επιπλέον των 650 εκατ. για το 2019 στα αντίμετρα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε σημαντικά τον χαμηλότερο προϋπολογισμό για το παιδί και την οικογένεια σε όλη την ΕΕ.

Νέος ΟΓΑ:

Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων έχει στόχο να απονέμονται, πλέον, τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση, ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία και ταλαιπωρία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να πάρει το επίδομα που του έχει εγκριθεί. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X