Διεθνή

Το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ παίζει ο Ντ. Τραμπ παίρνοντας αποστάσεις από τη Σεούλ

Το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ παίζει ο Ντ. Τραμπ παίρνοντας αποστάσεις από τη Σεούλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παίζει το παιχνίδι της Πιονγκγιάνγκ και κινδυνεύει να αποδυναμώσει μια συμμαχία πολλών δεκαετιών με τη Νότια Κορέα, αποφεύγοντας τους αξιωματούχους της χώρας και απειλώντας να ακυρώσει μια εμπορική συμφωνία με τη Σεούλ.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια βόμβα υδρογόνου, ο Τραμπ δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μου Τζε-Ιν, αν και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Σε μια σειρά από tweets που ανήρτησε μετά την πυρηνική δοκιμή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, αλλά παράλληλε επέκρινε και τη Νότια Κορέα.

«Η Νότια Κορέα συνειδητοποιεί, όπως τους είχα ήδη πει, ότι η κατευναστική τους ρητορική προς τη Βόρεια Κορέα δεν λειτουργεί, δεν κατανοεί παρά ένα πράγμα!», έγραψε απευθυνόμενος στον Μουν που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Σάββατο ο Τραμπ είχε επισημάνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, μια συμφωνία η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια.

Οι απρόσμενες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα αποτελούν έκπληξη. Αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι τα tweets του επιδεινώνουν την κατάσταση εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης.

Ο Μουν ζήτησε μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή να επιβληθεί «η πιο ισχυρή τιμωρία» στην Πιονγκγιάνγκ, κυρίως μέσω της επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ προκειμένου «να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Ο Τζον Ντελούρι του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ εκτιμά ότι ο Τραμπ «αποδίδει αυτή την περίοδο τόση λίγη αξία σε αυτή τη σχέση που είναι έτοιμος να επιτεθεί δημοσίως στον εταίρο του στη Σεούλ».

Οι ΗΠΑ έχουν βάσει συμφωνία αναλάβει την προστασία της Νότιας Κορέας, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη χώρα 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η συμμαχία με τη Σεούλ αποτελεί επίσης πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στην Ασία, η οποία έχει στόχο να αντικρούσει την κινεζική επιρροή και να αποτελέσει ανάχωμα στη στρατικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Εκτός από τη συνομιλία του με τον Άμπε, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η Κίνα «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με μικρή επιτυχία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X