Πολιτική

Παρέμβαση των 53+ μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου

Παρέμβαση των 53+ μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με νέα παρέμβαση της η ομάδα 53+ στέλνει σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων, που ουσιαστικά αποτελούν ένα νέο Μνημόνιο που θα επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες. Ουσιαστικά με το κείμενό τους, προειδοποιούν τον πρωθυπουργό να μην ξεχάσει τη δέσμευσή του πως χωρίς ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους δεν θα εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Η ομάδα της οποίας ηγετικό στέλεχος είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ασκεί έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας πως η επιχειρηματολογία υποστήριξης των αντίμετρων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής ήταν λάθος.

Όπως επισημαίνουν στο νέο κείμενό τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality τα «αντίμετρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίζονται στη λογική ότι εάν στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν θα έκαναν το ίδιο».

Επιπροσθέτως, σημειώνουν πως τα θετικά μέτρα δεν θα πρέπει να προβάλλονται ως τυχαίο μπάλωμα ή ένα είδος φιλανθρωπίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που η κυβέρνηση «επικοινώνησε» τα λεγόμενα αντίμετρα. Παραδέχονται επίσης πως τα αντίμετρα μπορεί να αποτελούν μία επιτυχία της ελληνικής πλευράς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξαλείψουν τις κοινωνικές πληγές που θα αποφέρουν τα υπόλοιπα μέτρα.

Στέλνουν σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως θα πρέπει να επαναληφθεί η απολύτως δεσμευτική δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν μέτρα. Με αυτό τον τρόπο ξεκαθαρίζουν στον Αλέξη Τσίπρα πως σε περίπτωση που το Eurogroup της Δευτέρας δεν προβεί σε μία σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση για το ελληνικό χρέος τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η ισχυρότερη εσωκομματική φωνή εντός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά συνολική αριστερή στροφή μέσω συγκρούσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Ζητούν επίσης ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, ενώ κάνουν λόγο για αξιολόγηση και αναπροσανατολισμό σε πολιτικές και πρόσωπα.

Στο κείμενό τους βέβαια επικροτούν τη στάση των υπουργών στη Βουλή να μην πανηγυρίζουν συγκρίνοντας μνημόνια και περιγράφοντας success story και μιλούν για μετρημένα λόγια «από αριστερή σκοπιά με τον αναγκαίο αναστοχασμό, με στοιχεία αυτοκριτική και με τη γενναιότητα παραδοχής λαθών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X