Επιλογές

10 προτάσεις για ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες

10 προτάσεις για ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι εδώ, όπως και 10 προτάσεις για ρύθμιση. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και κρίσιμο. Ο νόμος Κατσέλη προσφέρει προστασία μόνο στην πρώτη κατοικία, όσων δανειοληπτών το εισόδημα είναι σχετικά χαμηλό και το σπίτι δεν ξεπερνά σε αξία τις 280.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Βεβαίως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει γίνει συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγάζουν σε πλειστηριασμούς για ¨κόκκινα¨ δάνεια σπίτια (τα οποία είναι τα μοναδικά) αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Συνεπώς για όλους τους άλλους η μόνη προστασία είναι μία ρύθμιση του δανείου τους με την τράπεζα. Μάλιστα, οι τράπεζες στην προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, προσφέρουν πλέον πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Πάντως, τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείου 100.000 ευρώ) από τα συνολικά 66 δισ. των δανείων. Απ΄αυτά τα 11,2 δισ. έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα 9,8 είναι σε καθυστέρηση στην αποπληρωμή και τα 7 δισ. είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Οι τράπεζες προσφέρουν 10 ρυθμίσεις των ¨κόκκινων¨ δανείων

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 χρόνια. Η παράταση των 40 χρόνων συμφωνείται αν υπάρχει διαθέσιμος νεαρός κοντινός συγγενής (συνήθως παιδί)

2.Μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 60 – 70% από 1,5 μέχρι 4 χρόνια, ανάλογα την τράπεζα

3. Μείωση του επιτοκίου από 0,50 έως 0,80 %

4.Ετήσιο «κούρεμα» με βάση την περιουσία του δανειολήπτη. Αν για παράδειγμα χρωστά 150.000 ευρώ και η περιουσία του εκτιμηθεί στα 100.000 ευρώ τότε το ποσό «σπάει» στα δύο. Το ένα θα είναι 100.00 ευρώ και θα πληρωθεί μέσα σε 15 χρόνια. Το υπόλοιπο «παγώνει» για 15 χρόνια και κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα «κούρεμα» 4 έως 5%.

Έτσι στο τέλος θα έχει μειωθεί, και όταν φτάσει η ώρα της αποπληρωμής πάλι θα ρυθμιστούν δόσεις η θα διαγραφεί

5.Τέσσερα χρόνια πάγωμα. Αυτή είναι μια διαφορετική ρύθμιση που «παγώνει» τμήμα του δανείου για 4 χρόνια. Το υπόλοιπο πληρώνεται με δόση μειωμένη κατά 60%. Μετά από 4 χρόνια υπάρχει νέα διαπραγμάτευση

6.Κούρεμα 60%. Αυτό προβλέπεται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, ασθενείς και όσοι δεν έχουν άλλη περιουσία εκτός από το σπίτι που αγόρασαν με το δάνειο.

Το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί σε ένα μακρύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση. Εαν δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτό, τότε υπάρχει πρόβλεψη να παραδώσει το ακίνητο στην τράπεζα και αυτή να το πουλήσει. Εάν υπάρχει υπολοιπόμενο ποσό θα ρυθμιστεί, και αν δεν πληρωθεί θα διαγραφεί.

7.Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα για τα μικρότερα δάνεια. Το κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 80%, αρκεί το ποσό να πληρωθεί με τη μία.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

8.Μείωση του επιτοκίου ακόμη και στο 4,5% από 10 – 12% που είχε το δάνειο.

9.Σταθερό μηνιαίο  δασολόγιο για 7 χρόνια με τη μείωση του επιτοκίου

10.Κούρεμα στο τέλος του δανείου ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, εφόσον είναι συνεπής στην αποπληρωμή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X