Αναλύσεις

Αλλαγή σελίδας ή ψευδεπίγραφη διχαστική γραμμή;

Αλλαγή σελίδας ή ψευδεπίγραφη διχαστική γραμμή;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή σελίδας. Δεν είναι μόνον η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη ΜΟΥDY’S  και η εκτίμηση της  CITIGROUP για « καθαρή έξοδο» από τα μνημονιακά προγράμματα.

Είναι το σύνολο των δεδομένων για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις – εγχώριες και ξένες, την απασχόληση, την απόδοση των ελληνικών ομόλογων, τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης   και την αντιμετώπιση του χρέους με φερέγγυες διευκολύνσεις βιώσιμης εξυπηρέτησής του.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής – της δημόσιας διοίκησης – του κοινωνικού κράτους – της αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενο μετά τον Απρίλη από Εθνικό Σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και από συγκεκριμένο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, θα αποτελεί πεδίο πολιτικών διεργασιών για μια νέα πολιτική συμμαχιών πάνω σε σαφείς προγραμματικές βάσεις.

Αυτό ακριβώς είναι που δαιμονίζει – που τρομάζει τη ΝΔ και όσους από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θέλουν διακαώς την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μια συμμαχία την οποία ξορκίζει η Φώφη Γεννηματά αλλά την επιδιώκουν με πάθος  οι πρώην Υπουργοί – στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Οι επιλογές αυτές φάνηκαν κραυγαλέα στον τρόπο αντιμετώπισης του Σκανδάλου Novartis. Οι εμπρηστικές ομιλίες Σαμαρά – Γεωργιάδη – Βενιζέλου – Λοβέρδου στη Βουλή, επεδίωκαν να δημιουργήσουν μια νέα διχαστική γραμμή υποτιθέμενης « υπεράσπισης της δημοκρατίας από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ». Με ακραίες ρητορείες  για «συμμορία Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς, κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων», για « συνωμοσία», για « σκευωρία» και με χοντροκομμένες απόπειρες, να βάλουν στο κάδρο των υποψιών και τους Υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να μπλοκάρουν το έργο της κ. Τουλουπάκη και των άλλων Εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στόχος τους να αποσπάσουν την προσοχή από την αναγκαία διερεύνηση πιθανών ενοχών πολιτικών προσώπων των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος  και του εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη Novartis και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα πριμοδοτούσαν μια νέα συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η ψευδεπίγραφη διχαστική γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου υπονομεύει μια νηφάλια πολιτική αντιπαράθεση για τα αίτια της υπερχρέωσης της χώρας και την άρση τους, για τη νέα πολιτική φαρμάκου ως δημόσιου αγαθού ( που την προτείνει και η κ.Γεννηματά ), για τις προωθητικές μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Υπονομεύει ακόμη τον δημιουργικό διάλογο για τις δυνατότητες που δίνει η λήξη της ασφυκτικής κηδεμονίας των δανειστών και των εκβιασμών τους για πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, για τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής, για το περιεχόμενο της δίκαιης – βιώσιμης – ευφυούς  ανάπτυξης, για την ελληνική παρέμβαση στην εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας, καθώς και για την ευνοϊκή για την Ελλάδα κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ουσιαστικά υπονομεύει τον διάλογο για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο και για το μέλλον – για την αλλαγή σελίδας στη χώρα μετά τη μνημονιακή περιπέτεια.

Αυτά που δεν θέλουν οι εκπρόσωπο, του διαπλεκόμενου φαύλου πολιτικού συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε, είναι ακριβώς αυτά που πρέπει να κυριαρχήσουν στη πολιτική ζωή μιας χώρας με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δύναται να τα αξιοποιήσει για να περάσει στη νέα ιστορική φάση της ενάρετης ανασυγκρότησης και της παγκόσμιας  αναγνώρισης ως Πυλώνα Σταθερότητας και ευημερίας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

Βουλευτής και Συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X