Επιλογές

Μπαταχτσήδες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνεια λίγο πριν τον πλειστηριασμό

Μπαταχτσήδες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνεια λίγο πριν τον πλειστηριασμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Και οι… μπαταχτσήδες φοβέρα θέλουν για να πληρώσουν το δάνειό τους. Αποκαλυπτικές είναι δύο ιστορίες δανειοληπτών, οι οποίοι έσπευσαν την τελευταία στιγμή πριν από τον πλειστηριασμό, να ρυθμίσουν τα χρέη και να δώσουν γερές προκαταβολές, ώστε να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες θα παραθέσουμε τα στοιχεία από  τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών – Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, από τους 261 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για την  Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, οι 50 ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών με τις τράπεζες, 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν.

Νέο «χτύπημα» με τα δάνεια των κομμάτων

Για την Τετάρτη 7 Μαρτίου έχουν  προγραμματιστεί 333 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το επόμενο διάστημα ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατά πολύ.

Δύο από τους 50 πλειστηριασμούς που ανεστάλησαν αφορούσαν σε οφειλές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ώρες μόνο πριν από την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη Τετάρτη, επιχειρηματίας με οφειλή της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ προσήλθε στην τράπεζα, ζήτησε και αποδέχθηκε ρύθμιση και όχι μόνο πλήρωσε την πρώτη δόση αλλά κατέθεσε business plan, καταρτισμένο από γνωστή εταιρεία συμβούλων, για τη διάσωση της επιχείρησης.

Στην ίδια τράπεζα, επίσης λίγο πριν από τον πλειστηριασμό ακινήτου-φιλέτου στα νότια προάστια και με οφειλή ύψους 10 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε ο δανειολήπτης, ζήτησε ρύθμιση, κατέβαλε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό ως πρώτη δόση και την επόμενη ημέρα μετέφερε στην τράπεζα χρήματα από το εξωτερικό για την κάλυψη της επόμενης δόσης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάνειο του επιχειρηματία ύψους 8 εκατ. ευρώ είχε καταγγελθεί από την τράπεζα από το 2012 και την τελευταία 5ετία είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως ο δανειολήπτης να συμφωνεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, για το δάνειο με εξασφάλιση ακίνητο στα νότια προάστια, δεν υπήρχε καταβολή δόσης για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ το δάνειο καταγγέλθηκε το 2016 και αφού είχαν προηγηθεί προσπάθειες ρύθμισης τις οποίες ο δανειολήπτης δεν αποδεχόταν. Τελικά, υπό την απειλή του πλειστηριασμού και ρύθμιση υπήρξε και άμεση καταβολή ενός μεγάλου ποσού ως πρώτη δόση της ρύθμισης και μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό σε δεσμευμένο λογαριασμό για την διασφάλιση της πληρωμής των επόμενων δόσεων!

Γιατί περίμεναν μέχρι το παρά ένα; Διότι ήλπιζαν, όπως εκτιμούν στελέχη της τράπεζας, μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν και θα αναβληθούν όπως τόσες άλλες φορές στο παρελθόν.

Οι εξελίξεις και η προσέλευση για ρύθμιση δανείων, οδηγούν στελέχη τραπεζών στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος των αρχικών εκτιμήσεων και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε αποκάλυψη πολλών εξ αυτών.

«Χαμός» με τους υδρογονάνθρακες! Ικανοποίηση και… μεγάλα όνειρα

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X