Επιλογές

Ο Αμερικανός πρέσβης στο πεντάγωνο και η στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρέσβης στο πεντάγωνο και η στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο 6ος στόλος των ΗΠΑ κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έγινε δεκτός στο πεντάγωνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Οσον αφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η Άγκυρα δε θα πάρει την απόφαση μίας μακρόχρονης ομηρείας. Κι΄ αυτό  παρά την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, ως τώρα, η ελληνική πλευρά μπορεί μόνο να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα από την Τουρκία και να προβαίνει σε υποθέσεις και εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ουδείς στην Αθήνα έχει κάποια διαβεβαίωση για οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία κορυφαίος υπουργός χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση: «με την Τουρκία, ειδικά αυτό τον καιρό, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά», εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του.

Φόβοι για ‘καψόνι’

Πάντως, το γεγονός ότι οι δύο κρατούμενοι στην Αδριανούπολη είναι στρατιωτικοί και όχι απλοί πολίτες ή δημοσιογράφοι ενισχύει την εκτίμηση και την ελπίδα της κυβέρνησης πως η Τουρκία δε θα τραβήξει το σχοινί –ή, τουλάχιστον, δεν θα το τραβήξει μέχρι να σπάσει. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η Άγκυρα απλώς θα ροκανίσει τον χρόνο, προκειμένου να δώσει διαστάσεις «καψονιού» στην συγκεκριμένη υπόθεση. Εξάλλου, να αποδραματοποιήσει την κατάσταση επιχείρησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι δεν βλέπει να εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση σε «διπλωματικό θρίλερ».

Κλιμακούμενες πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την στάση αναμονής, που αρχικά τήρησε η ελληνική κυβέρνηση, ήδη εξαντλήθηκε. Για τον λόγο αυτό, στην χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει η Ελλάδα την τακτική των κλιμακούμενων πιέσεων προς την Τουρκία, αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να μην «πολιτικοποιηθεί» το θέμα. «Αυτό το δώρο στην Τουρκία δε θα το κάνουμε», έλεγε κορυφαίο στέλεχος, ενώ αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν έχει έρθει η ώρα να τηλεφωνήσει ο ίδιος είτε στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είτε στον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Άλλωστε, η επιδίωξη «να μην αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο» η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη ήταν η κοινή απόφαση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η τακτική των κλιμακούμενων πιέσεων έχει ήδη μπει σε εφαρμογή: ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε χθες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, αφού πρώτα το Μαξίμου είχε αφήσει να διαρρεύσει ένα ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία: ότι, δηλαδή, «η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί σε βάρος της», όπως φέρεται ειπών κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον Αντόνιο Γκουτιέρες «να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα».

Ανακούφιση για το εσωτερικό μέτωπο

Πάντως, όσο άβολη κι αν είναι η κατάσταση, το Μαξίμου προσώρας δεν φαίνεται να έχει λόγο να ανησυχεί για το εσωτερικό μέτωπο. Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους –ορισμένοι, μάλιστα, και την θετική έκπληξή τους- για τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα η αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, που περιοδεύει από χθες στα Δωδεκάνησα, επικέντρωσε τις βολές του στην τουρκική προκλητικότητα και καταλόγισε στην κυβέρνηση μόνο ότι «υποτίμησε αρχικά» την υπόθεση. Αντιστοίχως «χαλαρή» είναι και η κριτική των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάτι που αφαιρεί τουλάχιστον την αγωνία της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης για το Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως στην κυβέρνηση έχουν ψευδαισθήσεις: αντιθέτως, εικάζουν πως όσο θα τραβά σε μάκρος αυτή η υπόθεση θα οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση –απλώς ελπίζουν ότι δε θα περάσει πολύς χρόνος έως ότου οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. «Και μετά, μπορούμε να τσακωθούμε ελεύθερα», όπως θέτει το ζήτημα, σκωπτικά, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Τζάμπα μαγκιές από την Τουρκία που απειλεί τον 6ο Στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X