Επιλογές

Καμμένος : Η Ελλάδα κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

Καμμένος : Η Ελλάδα κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Η νέα δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας βρίσκεται εκτός κυβερνητικής γραμμής και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις (τουλάχιστον στο παρασκήνιο) καθώς η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι αυτή των χαμηλών τόνων, όπως και ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή.
«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό κλπ.
Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή» επαναλαμβάνει στο πλαίσιο αυτό.
Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός Αμυνας βγαίνει εκτός γραμμής καθώς μόλις χθες από τη Ρουμανία μίλησε για Ελληνες ομήρους στην Τουρκία, όταν από την κυβέρνηση επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να ακολουθήσουν την οδό της διαπραγμάτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις.

 Μεγάλη πίεση

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί, σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%, ενώ του εναέριου χώρου κατά 48%. «Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα της Αφρίν και προσπαθούν να εξαγάγουν τις εντάσεις στην Ελλάδα» υποστηρίζει.

Τρία ηχηρά «χαστούκια» στην Τουρκία

Το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί από τους ΑΓΕΕΘΑ των δύο στρατών, εκτιμά ο κ. Καμμένος:
«Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου Εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιώτες μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο στρατιώτες περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για διακίνηση ανθρώπων και αποτελεί σημείο εισόδου για τους παράνομους μετανάστες. Αυτοί οι στρατιώτες ακολούθησαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε σε διακινητές, και πέρασαν την τουρκική επικράτειας για λίγα μέτρα…
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά» τονίζει ο Πάνος Καμμένος.

Σε ερώτηση για το «μπλόκο» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει: Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Εχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.

Τσαβούσογλου: Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί -Δεν θα κάνουμε παζάρια

Κληθείς ο Πάνος Καμμένος να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δηλώνει: «Η χρήση ή μη του όρου “Μακεδονία” δεν είναι θέμα ελληνικού εγωϊσμού αλλά ιστορικής αλήθειας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που συνέταξε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν το 2004, στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται στον ελληνικό. Κι αυτό παραπέμπει στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος μιλούσε ελληνικά και όχι σε κάποιον Μεγάλο Αλέξανδρο βασιλιά των Σλάβων. Ο όρος “Μακεδονία” δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο επί Τίτο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται».

Διεθνείς συνθήκες

Aνώτερος Τούρκος αξιωματούχος που παραβρέθηκε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχολίασε με νόημα στη Liberation ότι «οι Έλληνες μιλούν για παραβίαση του θαλάσσιου ή του εναέριου χώρου. Αλλά όλα εξαρτώνται από την ανάγνωση των διεθνών συνθηκών. Και δεν τις διαβάζουμε με τον ίδιο τρόπο».
«Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη το 1923, ορίζει τα σημερινά σύνορα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X