Διεθνή

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τοποθέτηση του Ολαφ Σολτς

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τοποθέτηση του Ολαφ Σολτς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς στο εμβληματικό γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί συμβολικά σημείο καμπής για τη Γερμανία και την Ευρώπη μετά την οκταετία του υπερορθόδοξου Χριστιανοδημοκράτη Σόιμπλε.
Συμβολικά, ο δήμαρχος του Αμβούργου θα θελήσει να απομακρυνθεί από την κληρονομιά του προκατόχου του, που έχει δημιουργήσει τόσους εχθρούς στην Ευρώπη με την εμμονή του να δώσει μαθήματα σε πολύ σπάταλες στα μάτια του χώρες, όπως η Ελλάδα.
Ηδη έχει υποσχεθεί ότι η Γερμανία να σταματήσει «να υποδεικνύει στους άλλους πώς θα αναπτυχθούν».
Για τα υπόλοιπα, ο Ολαφ Σολτς, ένας κεντρώος σοσιαλδημοκράτης, δεν φαίνεται πρόθυμος να ξηλώσει το πουλόβερ των δέκα τελευταίων ετών που έχει φτιαχτεί επάνω στην αυστηρή διαχείριση των δημόσιων δαπανών. Αλλωστε το συμβόλαιο της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών προβλέπει ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Από δω και πέρα «μην υπολογίζετε στη Γερμανία για να υποδεικνύει τους σπάταλους ή τους ξεσαλωμένους, αλλά θα φροντίσει για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας», συνόψισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας για τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο Ολαφ Σολτς φέρνει μαζί του έναν αέρα σταθερότητας για την Αγγελα Μέρκελ. Αν ο 59χρονος σοσιαλδημοκράτης δεν δίστασε να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό της πόλης του για να δώσει στο Αμβούργο μία νέα μεγαλοπρεπή αίθουσα συναυλιών, ως υπουργός Οικονομικών εννοεί να παραμείνει στο μότο: «Δεν δίνουμε παρά ό,τι έχουμε».
Η μελλοντική πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες επαίνεσε πρόσφατα τη διαχείριση του μεγάλου γερμανικού λιμανιού από έναν άνθρωπο που «βρίσκεται σε επιφυλακή ως προς τα οικονομικά, άρα είναι από τη μία πλευρά προσηλωμένος στην δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά κρατά το βλέμμα του και στις μελλοντικές επενδύσεις για τις υποδομές, την εκπαίδευση και την έρευνα».
Σε τοπικό πλαίσιο, ο δήμαρχος, παντρεμένος με ένα μέλος του SPD, μπορεί εν τέλει να είναι πιο πολυέξοδος από ό,τι αφήνει να εννοηθεί η φήμη του.
Η φροντίδα των μικρών παιδιών και η κοινωνική στέγη ήταν οι προτεραιότητες της θητείας του στο Αμβούργο. «Του Σολτς του αρέσει να αμβλύνει τις συγκρούσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων», έγραψε η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt.

Μακρυμάλλης και αριστερός

Γεννημένος στο Οσναμπρουκ, ο Ολαφ Σολτς εντάχθηκε στο SPD σε ηλικία 17 ετών. Τότε είχε μακριά μαλλιά και φλέρταρε με τις ιδέες της αριστερής πτέρυγας, πριν πάρει την οριστική του θέση στο κέντρο.
Εκτοτε, αποκτά φαλάκρα, γίνεται νομικός ειδικευμένος στο Εργατικό Δίκαιο και εκλέγεται βουλευτής το 1998.
Τον καιρό που είχε τη θέση του γενικού γραμματέα του SPD (2002-2004) ήταν υποχρεωμένος να εξηγεί κάθε μέρα μπροστά στις κάμερες τις λεπτομέρειες των εξαιρετικά αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Τότε κέρδισε και το παρατσούκλι Scholzomat στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που κοροϊδεύει την τάση του να εκφράζεται δημόσια σαν «αυτόματο», μονότονα και χωρίς ανάσα. Με το ίδιο στιλ ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου σε τόνο επικήδειου την χαρούμενη, ωστόσο, είδηση ότι τα μέλη του SPD τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής του κόμματός του στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού υπό την Αγγελα Μέρκελ.
Με την επιστροφή του στο Βερολίνο, ο Ολαφ Σολτς παίρνει εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και τη θέση του αντιπροέδρου στην 5η κυβέρνηση Μέρκελ.
Μπορεί να υπολογίζει σε μία στενή ειλικρινή σχέση με τη καγκελάριο. Τον υποστήριξε το 2017, όταν του ζητούσαν να παραιτηθεί έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.
Περιγράφεται συχνά ως σίγουρος για τον εαυτό του και φιλόδοξος. Τα σχέδιά του μπορεί να φθάνουν πολύ πέρα από το υπουργείο Οικονομικών, σε μία υποψηφιότητα για την καγκελαρία για λογαριασμό του SPD. Αλλά εδώ θα έχει απέναντί του την μεγάλη του αντίπαλο, την Αντρέα Νάλες, που το παρακολουθεί κατά πόδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X