Διεθνή

Τουρκία -Ιμραλί: Εντελώς απομονωμένος από τον έξω κόσμο ο Οτζαλάν, αναφέρει το Συμβουλίου της Ευρώπης (pics)

Τουρκία -Ιμραλί: Εντελώς απομονωμένος από τον έξω κόσμο ο Οτζαλάν, αναφέρει το Συμβουλίου της Ευρώπης  (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένος από τον έξω κόσμο ο Οτζαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, ένα μικρό νησί της Τουρκίας στη νότια Θάλασσα του Μαρμαρά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε και πάλι την ανησυχία του για το γεγονός ότι στον καταδικασμένο σε ισόβια αρχηγό του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν και στους τρεις άλλους φυλακισμένους στο νησί-φυλακή Ιμραλί απαγορεύεται να δεχθούν επισκέψεις και να έχουν επαφές με τους δικηγόρους τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), εξειδικευμένο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, «εκφράζει τη ζωηρή ανησυχία της για την κατάσταση της επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, η οποία έχει επιδεινωθεί περαιτέρω».

Όλοι οι κρατούμενοι εμποδίζονται να δεχθούν την επίσκεψη των δικηγόρων τους εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και των συγγενών τους εδώ και πάνω από 18 μήνες», ενώ τους έχει επίσης επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, εξηγεί η CPT, η οποία επισκέφθηκε αυτή τη φυλακή υψηλής ασφαλείας τον Απρίλιο 2016.

Ο Οτσαλάν, η ηλικία του οποίου πλησιάζει τα 70, εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή του Ιμραλί, νησιού στη θάλασσα του Μαρμαρά. Όταν επισκέφθηκε τη φυλακή η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων, κρατούνταν εκεί άλλοι τρεις φυλακισμένοι.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων καλεί τις τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτραπεί στους φυλακισμένους του Ιμραλί να δεχθούν επισκέψεις από τους οικείους τους και τους δικηγόρους τους, ωστόσο επισημαίνει πως «οι υλικές συνθήκες κράτησης που αφορούν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο 2013.

Ο ηγέτης του αποσχιστικού κουρδικού αντάρτικού στην Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ένα σύνολο τριών κελιών που έχουν ενωθεί και αποτελούν μια επιφάνεια 40 τ.μ. με ένα δωμάτιο, ένα σαλόνι και ένα μπάνιο. Έχει επίσης πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο περίπου 50 τ.μ..

«Η αντιπροσωπεία είχε ευνοϊκή εντύπωση όσον αφορά τις φροντίδες υγείας στο ίδρυμα», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε καμιά ένδειξη κακομεταχείρισης.

Όμως έχει καταργηθεί κάθε μορφής επικοινωνία με τον έξω κόσμο, για τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν και τρεις ακόμη κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές του Ιμραλί, συμπεραίνει, σε έκθεση της που δίνεται  στη δημοσιότητα, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT)!

Παρόλο που η έκθεση δημοσιεύεται με διετή… καθυστέρηση – καθ’ όσον για τη δημοσίευση της χρειάζονταν η έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης – οι διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι συγκλονιστικές.

Η Οδύσσεια της περιπλάνησης Αμπντουλάχ Οτζαλάν πριν την σύλληψη

To 1973 ο Οτζαλάν, κατά τη διάρκεια μίας διάλεξής του, δήλωσε ότι «στην Τουρκία υπάρχουν δύο έθνη, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι»… Την ίδια χρονιά οι τουρκικές αρχές τον συνέλαβαν για τη δράση του και κρατήθηκε 7 μήνες στη φυλακή βασανιζόμενος…. 

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εγκατέλειψε τη Συρία προς άγνωστη κατεύθυνση, μετά τις πιέσεις που άσκησαν Αμερικανοί και Τούρκοι στη Δαμασκό για να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο Ρ.Κ.Κ. και τον ηγέτη του. Από εκεί αρχίζει μια περιπλάνηση, η οποία καταλήγει, σχεδόν πέντε μήνες μετά, στη παράδοση και τη “σύλληψή” του από τους Τούρκους.

Στις 9 Οκτωβρίου 1998 αεροσκάφος των Συριακών Αερογραμμών προσγειώνεται στο Ελληνικό προερχόμενο από τη Δαμασκό. Οι επιβάτες του, και κυρίως ο ένας από αυτούς, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προκαλούν αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται κατηγορηματικά να τον δεχτεί. Έτσι, τo αεροσκάφος του ανεφοδιάζεται και αναχωρεί για τη Μόσχα.

Στις 12 Οκτωβρίου 1998 ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος αναχωρεί από τη Μόσχα για τη Ρώμη, αφού προηγουμένως έχουν γίνει πολλές μυστικές διαπραγματεύσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να τον δεχτούν. Τελικά δεν παραμένει στη Ρώμη, αλλά τα ίχνη του χάνονται για σχεδόν ένα μήνα. Οι ενδείξεις, σύμφωνα με τον τύπο, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως εξακολουθεί να παραμένει κρυμμένος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προσγειώνεται στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης και συλλαμβάνεται, από την ιταλική Αστυνομία.

Αρχικά ανακοινώνεται η σύλληψή του από τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ως καταζητούμενου για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή στη Ρώμη και άλλες πόλεις χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν υπέρ του ηγέτη τους. Η Τουρκία απειλεί ευθέως πλέον την Ιταλία με διπλωματικό επεισόδιο και ζητά την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για θάνατο 30.000 αμάχων.

Τέσσερεις μέρες μετά στις 16 Νοεμβρίου ξεσπά διπλωματική κρίση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, ενώ ο πρωθπουργός Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα εμφανίζεται αρχικά αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις και κάνει σκληρή δήλωση κατά των τουρκικών παρεμβάσεων.

Στις 20 Νοεμβρίου ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που μέχρι τότε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος, καθώς οι ιταλικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, με την αιτιολογία ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση ατόμων σε χώρα που εφαρμόζει ακόμη τη θανατική ποινή.

Η ένταση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας κορυφώνεται. Στις 22 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση απειλεί ευθέως με μποϊκοτάζ των ιταλικών προϊόντων αν δεν παραδοθεί ο Οτζαλάν στην Τουρκία.

Ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ αντιδρά στις τουρκικές δηλώσεις και στις 24 Νοεμβρίου 1998 απειλεί με αντίποινα τους Τούρκους, αν υπάρξει μποϊκοτάζ στα ιταλικά προϊόντα.

Η Γερμανία κάνει έκκληση για ενότητα. Τελικά η ένταση εκτονώνεται, ο Οτζαλάν δίνει κάποιες συνεντεύξεις, στις οποίες αφήνει αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και έπειτα τις κινήσεις του Κούρδου πολιτικού καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ή αν παραμένει στην Ιταλία, ως τις 15 Ιανουαρίου, ημέρα που αναχωρεί αιφνιδιαστικά από την ιταλική πρωτεύουσα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ακούγονται πολλά για την επίσκεψη του στη Ρωσία, την Εσθονία, την Αρμενία και αλλού.

Στις 29 Ιανουαρίου ο απόστρατος πλοίαρχος Π.Ν. Αντώνης Ναξάκης, σύμφωνα με δική του ομολογία, αναλαμβάνει από μόνος του, χωρίς να έχει καμμία έγκριση, την πρωτοβουλία να μεταφέρει τον Οτζαλάν και τους συντρόφους του στην Ελλάδα με ιδιωτικό τζετ αεροσκάφος από το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο Ναξάκης ειδοποιεί τον τότε Έλληνα Υπ-Εξ Θεόδωρο Πάγκαλο κατόπιν εορτής ( δηλαδή μετά την παράνομη άφιξη του Οτζαλάν στη χώρα) και στη συνέχεια κρύβει τον Οτζαλάν στο σπίτι του, αφού προηγουμένως φιλοξενείται για ένα βράδυ στο σπίτι της Βούλας Δαμιανάκου στη Νέα Μάκρη.

Στις 31 Ιανουαρίου μια νέα οδύσσεια ξεκινά για τον Κούρδο ηγέτη. To αεροπλάνο που τον μεταφέρει περιφέρεται και πάλι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας άδεια προσγείωσης από διάφορες χώρες, την οποία δεν παίρνει. Η Ολλανδία τον διώχνει, το ίδιο και η Ελβετία. Από το Μινσκ ξαναγυρίζει στην Ελλάδα για να οδηγηθεί τελικά στην Κένυα.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1999 ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν βρίσκεται στην Κένυα και κρύβεται στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη μαζί με τους συντρόφους του. Τον συνοδεύει και ο Έλληνας ταγματάρχης της Ε.Υ.Π. Σάββας Καλεντερίδης ως σωματοφύλακάς του. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση της Άγκυρας καλεί τους πρεσβευτές της Σερβίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου και τους ζητά να μη δεχτούν τον Οτζαλάν, ο οποίος εκείνη τη χρονική στιγμή είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Στις 13 Φεβρουαρίου στην Κένυα φτάνει ο Έλληνας δικηγόρος του Οτζαλάν, Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος συζητά με τον Κούρδο ηγέτη και τον Έλληνα πρέσβη και επιστρέφει στην Ευρώπη για να ζητήσει βοήθεια.

 

Ο Οτζαλάν σκέφτεται να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου βρίσκουν τον Κούρδο ηγέτη να μεταφέρεται με χειροπέδες στην Τουρκία με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος.

Όλα όσα έγιναν και αφορούν στη σύλληψή του παραμένουν άγνωστα. Η Άγκυρα πανηγυρίζει και στα Μ.Μ.Ε. κυκλοφορούν βίντεο της μεταφοράς του. Ο Καλεντερίδης είναι το πρόσωπο που δέχεται την πιο σοβαρή κριτική, κυρίως για τους αδέξιους επιχειρησιακούς του χειρισμούς.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X