Κοινωνία

Σπάρτη -Αρχαιοκαπηλία: 500.000 ευρώ θα πουλούσαν το άγαλμα της Θεάς Υγείας (vid&pics)

Σπάρτη -Αρχαιοκαπηλία: 500.000 ευρώ θα πουλούσαν το άγαλμα της Θεάς Υγείας (vid&pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Σπάρτη προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν και το άγαλμα της Θεάς Υγείας που χρονολογείται στην Ελληνιστική εποχή, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν ένας 44χρονος, ένας 48χρονος και ένας 57χρονος, που είχαν στην κατοχή τους το σπάνιο εύρημα.

Τον Αθηναίο που ήθελε να αγοράσει το άγαλμα της Θεάς Υγείας, αναζητούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας τις Ασφάλειας Αττικής. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως το αντίτιμο για την αγορά θα έφτανε τις 500.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το σπάνιο άγαλμα να κατέληγε στα χέρια κάποιου… ο οποίος διατηρεί μυστική συλλογή σε κάποιο υπόγειο πολυτελούς βίλας στην Αττική. Ενώ επίσης δεν αποκλείουν να συνεργάζεται με μεγάλες γκαλερί του Εξωτερικού.

Όπως δήλωσαν επίσημα οι αστυνομικοί, η σύλληψη των τριών δραστών στην Σπάρτη, έγινε στις 23.03.2018.

Ειδικότερα, εδώ και δυο μήνες το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής είχε την πληροφορία για σπάνιο άγαλμα που βρίσκονταν στα χέρια τριών ανδρών από την Σπάρτη. Οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έτοιμοι να το πουλήσουν, έναντι του ποσού του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Οι αστυνομικοί έπειτα από ενδελεχείς έρευνες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη των τριών δραστών. Αλλά και να τους θέσουν σε διακριτική παρακολούθηση.

Η σύλληψη στην Σπάρτη

Στις 23 Μαρτίου, οι τρεις άνδρες είχαν φορτώσει το άγαλμα στο φορτηγάκι του 57χρονου. Εκείνη την στιγμή, οι αστυνομικοί τους μπλόκαραν σε επαρχιακό δρόμο της Σπάρτης  τους συνέλαβαν και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα.

Οι τρεις δράστες στην ανάκριση δεν είπαν το παραμικρό. Το μόνο που είπαν στους Αστυνομικούς ήταν πως είχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Και ήλπιζαν να τα λύσουν με την πώληση του αγάλματος.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

  • Δείτε στο παρακάτω βίντεο την αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία:

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων.  
  •  Ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας 
  • Δύο ανιχνευτές μετάλλων. 
  •  Δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες. 
  • Δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων.  -–––Τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

– Ένα σπρέυ πιπεριού.

– Οχτώ κινητά τηλέφωνα.

– Ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα.

– Το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Πηγή πληροφοριών /φωτογραφίες ΕΛ.ΑΣ

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X