Επιλογές

Προκλητικός ο Ερντογάν με Τουσκ και Γιούνκερ

Προκλητικός ο Ερντογάν με Τουσκ και Γιούνκερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες». Την κοφτή αυτή απάντηση έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα στους Τουσκ και Γιούνκερ πίσω από τις κλειστές πόρτες για την κυπριακή ΑΟΖ. Ο “σουλτάνος δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, αφού άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτική των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του ιστότοπου  hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Κατά τη συνάντηση το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Υπέδειξε δε στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη. Ο Ερντογάν απάντησε πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό.

Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.

Στην ίδια συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Υπέδειξε, ωστόσο, στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.

Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας

Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν αναμένεται η Τουρκία να παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil. Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με δικό της γεωτρύπανο.

Επισημαίνεται, ότι ενόψει του γεγονότος πως η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία. Κι αυτό γιατί της προσφέρει το χρόνο να προετοιμαστεί καθώς ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα.

Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Είτε θα επιλέξει ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας.

Πηγή: hellasjournal.com

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X