Κοινωνία

Η στιγμή παρενόχλησης σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό (vid)

Η στιγμή παρενόχλησης σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικό βίντεο της στιγμής που μία τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί σκάφος του ελληνικού Λιμενικού ανοιχτά της Χίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης προσφύγων, παρουσίασε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Τετάρτη.

Σκάφος του λιμενικού, που έκανε περιπολία, εντόπισε το πρωί της Μ. Τετάρτης λέμβο με 53 μετανάστες, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, που κινούνταν προς τις ακτές της Χίου. Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος του λιμενικού ενώ παρότι σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν κοντά στη λέμβο- εντός τουρκικών χωρικών υδάτων- δεν την ακινητοποίησε.

Οταν η λέμβος πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το λιμενικό την ακινητοποίησε και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων σε αυτή, κάποιοι από τους οποίους είχαν πέσει στη θάλασσα. Ομως, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πέρασε και εκείνο σε ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού «δυσχέρανε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο: 

Η εκδοχή του Λιμενικού για το περιστατικό

«Η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα σημερινά δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού σκάφους του λιμενικού» κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο του λιμενικού σώματος-ελληνικής ακτοφυλακής.

Τουρκική ακταιωρός εμπόδισε τη διάσωση μεταναστών – Η Άγκυρα παίζει με ανθρώπινες ζωές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν αρχικά εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρισκόταν το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της. Προσθέτει ότι με την είσοδο της λέμβου με τους πρόσφυγες στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων έπεσαν στη θάλασσα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προσπάθησε να περισυλλέξει από τη λέμβο αλλοδαπούς επιβαίνοντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διεσώθησαν συνολικά πενήντα τρεις (53) μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποιο συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Επιμέλεια: Γιάννης Κοσμίδης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X