Θέμα

Σκηνικό… πολέμου στη Λέσβο. Άγρια επεισόδια και συλλήψεις 120 μεταναστών

Σκηνικό… πολέμου στη Λέσβο. Άγρια επεισόδια και συλλήψεις 120 μεταναστών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των επιθέσεων ακροδεξιών η αστυνομία συνέλαβε 120 πρόσφυγες και δύο Έλληνες υπηκόους για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μυτιλήνη.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 05:30 τα ξημερώματα και διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους από την κεντρική πλατεία Σαπφούς.

Πρόσφυγες και μετανάστες, που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία σχηματίζοντας μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα, αποσπάστηκαν με τη βία από το σημείο.

 

Φωνάζοντας «κάψτε τους ζωντανούς» οι ακροδεξιοί πετούσαν στους πρόσφυγες ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Στην ομάδα τους μετείχαν μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου και της Χρυσής Αυγής.

Εκείνοι σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, τοποθέτησαν στο κέντρο γυναίκες και παιδιά και προσπάθησαν να προστατευθούν βάζοντας στα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Σε ενίσχυση των προσφύγων έσπευσαν πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Ο αριθμός των τραυματιών έως αργά τη νύχτα αυξανόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους στα επεισόδια τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, 35 άτομα από πέτρες.

Από την αστυνομία επιβεβαιώνεται ότι έγιναν προσαγωγές, αλλά δεν έχουν δοθεί περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Δήμαρχος Λέσβου: Η αδράνεια της κυβέρνησης ευθύνεται για τα επεισόδια

Για αδράνεια και λανθασμένη διαχείριση στο προσφυγικό που οδήγησε στον εγκλωβισμό αιτούντων ασύλου και προκάλεσε τον φόβο της τοπικής κοινωνίας, κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, καλώντας την κυβέρνηση να μην κάνει το «τραγικό λάθος» να θεωρήσει ότι το αίτημα αποσυμφόρησης και απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρεται στα χθεσινοβραδινά επεισόδια, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Από τις δυσκολότερες νύχτες που έχουμε περάσει»

«Δυστυχώς, τα ξημερώματα της Κυριακής γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων σε μία από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχει περάσει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας τόσο για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς, όσο και για τον κίνδυνο των αντιδράσεων που προέρχονται από τον φόβο της τοπικής κοινωνίας, η παρατεταμένη εκ μέρους της κυβέρνησης αδράνεια προκάλεσε τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Γαληνός «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται» και τονίζει: «Μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το ΚΥΤ Μόριας αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Ζητήματα, για τα οποία έχω ενημερώσει και ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων εδώ και πολύ καιρό».

«Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης»

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η αδράνεια και η λανθασμένη διαχείριση οδήγησε στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, κοντά 10.000 αιτούντων άσυλο γύρω από μία πόλη 27.000 κατοίκων και προκάλεσε τον έντονο φόβο της τοπικής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας, η οποία έχασε το αίσθημα ασφάλειας και μετά από τα χθεσινά γεγονότα απώλεσε και τη συνοχή της. Συνεπώς, οι ευθύνες για τα όσα συνέβησαν βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο εδώ και μήνες διαχειρίζεται την κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο».

«Το νησί της Λέσβου και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Συνέπειες, για τις οποίες έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα με κάθε τρόπο. Σε λίγες μέρες, παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών θα γίνει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και των νησιών και διερωτώμαι πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, όταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και η κοινωνική συνοχή;»

«Δυστυχώς, μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο νησί της Λέσβου. Φέρετε ακέραιη την ευθύνη για το πώς φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, για τη μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Ελπίζω, μετά τα όσα συνέβησαν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απεγκλωβισμού όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων διότι διαφορετικά είναι σίγουρο πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν με θύμα το ίδιο το νησί της Λέσβου» καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X