Διεθνή

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν και την τουρκική λίρα

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν και την τουρκική λίρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν από τις διεθνείς αγορές. Επιδεινώνεται η νομισματική κρίση στην Τουρκία. Η τουρκική λίρα την εβδομάδα που πέρασε είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008.

Οι αιτίες είναι δύο. Η πρώτη είναι το χτύπημα από την εγχώρια πολιτική σκηνή και η δεύτερη προέρχεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις της νομισματικής πολιτικής.

Η λίρα έχει χάσει 5,7% από την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με το δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters που μεταδίδουν οι Financial Times. Αυτή η πτώση ξεπερνάει και τις απώλειες κατά 4,6%, που είχε στα τέλη Μαΐου.

Τον περασμένο μήνα, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν πλήγμα στις αγορές, καθώς σε συνέντευξή του στο Λονδίνο είχε δηλώσει ότι αν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από το 12% και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται, η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες.

Το νόμισμα υποχωρεί σήμερα 0,37%, στις 4,7442 λίρες ανά δολάριο. Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι στρατηγικής έχουν βαθιές ανησυχίες για την τουρκική κυβέρνηση, ενώ και οι εκλογές από μόνες τους είναι παράγοντας αβεβαιότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X