Χάρης Θεοχάρης: Εντός της εθνικής γραμμής η συμφωνία με τα Σκόπια

Εκπληξη προκάλεσε η θέση που εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης για τη συμφωνία με το Σκόπια. Κι΄αυτό γιατί ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι υπήρχε προσέγγιση και δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ν.Δ., μέχρι του σημείου αναλυτές πριν από καιρό να θεωρούν πιθανή ακόμα και τη συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Χάρης Θεοχάρης κάνει λόγο για «συμφωνία εντός της εθνικής γραμμής», που ουσιαστικά σημαίνει ότι τάσσεται θετικά. Και βεβαίως οι συμβολισμοί και προπαντός οι ερμηνείες αυτών το προσεχή χρονικό διάστημα θα τον φέρουν κοντά στην κυβέρνηση.

Εκφράζει, όμως, επιφυλάξεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο οικονομικό σκέλος.

Ολόκληρη η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη έχει ως εξής:

«Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω και στη Βουλή κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας για την πρόταση μομφής είναι πως πρόκειται για μία συμφωνία, κομμάτια της οποίας ακόμη χτίζονται.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως σε εθνικό επίπεδο, είναι μια συμφωνία εντός της εθνικής γραμμής. Δηλαδή είναι γεωγραφικός ο προσδιορισμός, erga omnes, όχι απλώς έναντι όλων των άλλων, αλλά και εσωτερικά με αλλαγή του Συντάγματος, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, διευκρινίζεται με την αλλαγή που θα κάνουν στο προοίμιο του Συντάγματος, πως πρόκειται για σλαβικό λαό και συνεπώς πλήρως αποκομμένο από την ιστορία του ελληνικού Έθνους και των Μακεδόνων και απλώς δανείζονται μια γεωγραφική ονομασία της περιοχής που ήρθαν και έζησαν τους τελευταίους αιώνες.

Αυτά είναι εντός της εθνικής γραμμής και στα θετικά της πλάστιγγας.

Αυτό, όμως, που δεν είδα να αναδεικνύεται από κανέναν είναι το γεγονός ότι στα επιμέρους, όπως τα εμπορικά σήματα, τις επιχειρήσεις, θα έχουμε σε λίγα χρόνια στην ΕΕ μια δεύτερη Βουλγαρία, μια φτηνή χώρα σε εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να δουλεύει στην Ελλάδα και άρα οι Έλληνες της Βορείου Ελλάδας θα βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Επίσης, θα είναι μια χώρα με χαμηλή φορολογία, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν προς τα Σκόπια. Όλα αυτά φαίνεται η Κυβέρνηση να τα αφήνει στην τύχη τους. Αυτό είναι ένα μοτίβο που το βλέπουμε συνέχεια στην Κυβέρνηση. Δηλαδή, με την πίεση των ξένων, τα μεγάλα ζητήματα λύνονται, γιατί τίθενται στο τραπέζι λίγο διλημματικά και υποχρεωτικά και τα καθημερινά ζητήματα τα αφήνει στην τύχη.

Συνεπώς, διατηρώ επιφυλάξεις για το αν αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχω, θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου.

Για δεκαετίες η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή που είναι ασταθής.

Η συμφωνία αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας.

Η θέση μας για γεωγραφικό προσδιορισμό και όνομα erga omnes ήταν λογική εξαρχής: πρόκειται για θέση Καραμανλή, Παπανδρέου, Σημίτη, θέση δεκαετιών και συνεπώς το να έχουμε μια συμφωνία, η οποία είναι μέσα στην εθνική μας θέση δείχνει ότι η χώρα μας έχει συνέχεια, πράγμα το οποίο δείχνει πως ακολουθήσαμε μια στρατηγική που δούλεψε προς όφελός μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ