Πολιτική

Η κυβέρνηση ευθύνεται για την επιδείνωση του μεταναστευτικού-προσφυγικού

Η κυβέρνηση ευθύνεται για την επιδείνωση του μεταναστευτικού-προσφυγικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία και σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύσει η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αθήνας και Αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε αποκλειστική συνέντευξη στον eretikos.gr την κατηγορεί ότι δημιούργησε και δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό-προσφυγικό και τονίζει ότι «οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής δείχνουν ότι η Κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει συνεκτικό σχέδιο» και καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει «σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ώστε  και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.»

Αναφερόμενη στην έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά με την απόβαση και τη δράση των ΜΑΤ επισημαίνει  ότι «δεν είμαστε δύο κατηγορίες Ελλήνων, οι νησιώτες και οι άλλοι. Πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε από την  Πολιτεία ισότιμα. Εξ άλλου η αποσυμφόρηση των νησιών, ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.»

Οσον αφορά στο μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ η Χαρά Καφαντάρη είναι σαφής και κατηγορηματική και τονίζει ότι «το δυνάμωμα της ακροδεξιάς και των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απαιτούν τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού προοδευτικού Μετώπου.»

Ολόκληρη η συνέντευξη της Χαράς Καφαντάρη έχει ως εξής:

 

  •  Τι γνώμη έχετε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης;

 

Με τον νέο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης επιφέρεται ένα ακόμα καίριο χτύπημα στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Ακόμα μια  εξαπάτηση, δυστυχώς, για άλλη μια φορά σε βάρος του ελληνικού λαού, ακόμα και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, με την αύξηση εισφορών, αύξηση ηλικιακών ορίων, προαναγγελία ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης συντάξεων.   Τα μισά άρθρα του νόμου επιβεβαιώνουν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (τον «κατασυκοφαντημένο» Νόμο Κατρούγκαλου) και κάνουν επουσιώδεις τροποποιήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις, που δικαιώνουν τη μεταρρύθμισή μας.

 

  • Ειδικότερα, στον τομέα των συντάξεων, τι αλλαγές επέρχονται;

 

Τα χρήματα στον προϋπολογισμό του 2020 για την κοινωνική ασφάλιση είναι λιγότερα κατά 200 εκ ευρώ, από αυτά που δόθηκαν το 2019 και σημαίνει «ανάποδη αναδιανομή». Δηλαδή,  αυξήσεις στα ανώτερα κλιμάκια και κατάργηση της 13ης σύνταξης. Η μέση σύνταξη μειώνεται μέχρι το 2040, όπως  αναφέρεται στην αναλογιστική μελέτη, λόγω της αρχιτεκτονικής του νομοσχεδίου. Επίσης με βάση την αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. υπουργό, από το 2024 αυξάνονται και τα όρια ηλικίας.  Οι συνταξιούχοι πριν του 2016 δε θα δουν επιπλέον αύξηση, γιατί όποια αύξηση θα συμψηφίζεται με τη προσωπική διαφορά. 

 

  • Και όσον αφορά στις εισφορές;

 

Μέσω της επαναφοράς του συστήματος  των ασφαλιστικών κλάσεων, οι εισφορές αποσυνδέονται από  τα χρόνια και το εισόδημα. Έτσι, βλέπουμε «αύξηση της ανταποδοτικότητας»  συντάξεων και επικουρικών μόνο στα υψηλά κλιμάκια. Με το σύστημα αυτό το 90% των αυτοαπασχολούμενων θα δει  αύξηση των εισφορών. Επιπλέον, με τον νέο αυτό νόμο, δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τη χαμηλότερη εισφορά και με τα υπόλοιπα να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση. Έτσι, δεν συνδράμουν και στερούν σημαντικούς πόρους από το εθνικό σύστημα. Αυτό συνιστά έμμεση ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.  Στο γεγονός αντιτίθεται όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο επικρίνει την αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος.

 

  • Τι γνώμη έχετε για τις τελευταίες εξελίξεις με το προσφυγικό;

 

Βιώνουμε μια γεωπολιτική απειλή από πλευράς της Τουρκίας. Η Τουρκία «εργαλειοποιεί» τους πρόσφυγες – μετανάστες, για να εκβιάσει και να πιέσει την Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι, πέραν  του προσφυγικού υπάρχει και το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων Νότια της Κρήτης. Σημαντικό θέμα, που έχει επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας.

 

  • Και η ελληνική μεταναστευτική πολιτική;

 

Η πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό- προσφυγικό είναι  μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, χωρίς ειρμό και αλλάζει διαρκώς. Οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής δείχνουν ότι η Κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει συνεκτικό σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να ζητήσει σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ώστε  και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ένα από τα ζητούμενα πρέπει να είναι ο δίκαιος καταμερισμός προσφύγων σε όλες τις χώρες της. Η Κυβέρνηση επιτέλους να θέσει «απαιτήσεις», ικανοποιώντας τα εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορεί η ΕΕ να «ξεμπερδεύει» μόνο με κάποια  εκατομμύρια βοήθεια προς την Ελλάδα. 

 

  • Τι γνώμη έχετε για το άσυλο, όπως αυτό αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση;

 

Η αναστολή εξέτασης αιτήσεων  ασύλου αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, πέρα από υποχρέωση της χώρας,  δημιουργεί και περισσότερους συμμάχους. Κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται προσωπικά και οι αρμόδιες αρχές είναι εκείνες που κρίνουν ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης. Η στελέχωση των Κέντρων Ασύλου και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών είναι απαραίτητη. Το κλίμα διχασμού που δημιουργεί η Κυβέρνηση με την πολιτική της στα νησιά, εκτός από  ενίσχυση συντηρητικών αντανακλαστικών στην Κοινωνία, είναι και εθνικά επικίνδυνη. Δεν είμαστε δύο κατηγορίες Ελλήνων, οι νησιώτες και οι άλλοι. Πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε από την  Πολιτεία ισότιμα. Εξ άλλου η αποσυμφόρηση των νησιών, ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. 

 

  • Ας περάσουμε τώρα στο κύριο πεδίο αρμοδιότητά σας, που είναι περισσότερο από ποτέ στην επικαιρότητα, αυτό της κλιματικής αλλαγής. Τελευταία, η κυβέρνηση αντί της σταδιακής απολιγνιτοποίησης, όρισε καταληκτικές ημερομηνίες, νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές προτάσεις. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

 

Κύριο ζητούμενο την  εποχή της Κλιματικής Κρίσης είναι η πορεία προς την απανθρακοποίηση της Οικονομίας μέχρι το 2050. Η διαδικασία απολιγνιτοποίησης απαιτεί συγκεκριμένο προγραμματισμό, συγκεκριμένο σχέδιο, εξασφαλισμένους  πόρους και κύρια ένα σχέδιο ανάπτυξης των περιοχών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τον παράγοντα Άνθρωπο -εργαζόμενο, καθώς το 45%  του ΑΕΠ της Δ. Μακεδονίας οφείλεται, αποκλειστικά, στην εξόρυξη λιγνίτη.

Η πρόταση της Κυβέρνησης  κρίνεται έωλη, αφού δεν έχει βασικό προγραμματισμό μετάβασης, στη μεταλιγνιτική εποχή, ούτε σαφή χρηματοδότηση, ούτε εξασφαλισμένους πόρους, ενώ τα  κονδύλια που ανακοινώθηκαν κρίνονται ανεπαρκή. Στο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που παρουσίασε η Κυβέρνηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ εισάγει στο ενεργειακό μείγμα το Φυσικό Αέριο σε ποσοστό πάνω από 70%. Η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, που πριμοδοτείται, εξυπηρετεί μεγάλα  οικονομικά συμφέροντα, ενώ συμβαίνει σε μια περίοδο εντάσεων και συνδέεται με γεωπολιτικά ζητήματα και ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας. Η υπερβολική αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο συνεχίζει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι και εισαγόμενα. Έτσι επιδοτεί άλλες χώρες και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, ενώ δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας. Επιπρόσθετα  το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο. Συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκπέμποντας διοξείδιο του άνθρακα, ενώ οι διαφυγές μεθανίου ενισχύουν το πρόβλημα.

Η μείωση των συνεπειών από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με την διαιώνιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές πολιτικές, προώθηση ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας, ανάπτυξη τεχνικών αποθήκευσης ενέργειας και προηγμένων βιοκαυσίμων. Κύρια όμως, απαιτούν την αλλαγή των παραδοσιακών τρόπων ζωής και αποδοχή νέων καταναλωτικών προτύπων. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα οδηγηθούμε σε ένα  κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, κλιματικά ουδέτερο.    

 

  • Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής σας θητείας εστιάσατε κύρια σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω Ερωτήσεων, Αναφορών κλπ, που καταθέσατε. Ποια θέματα θεωρείτε πιο σημαντικά? 

 

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πολύπλευρη όσο και πολύπλοκη διαδικασία. Πέρα από τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, συνδέεται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Από τα κύρια θέματα που έχουν τεθεί καθ¨ όλη την κοινοβουλευτική μου θητεία από το 2012 είναι τα θέματα βελτίωσης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.   Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί μια πολύπλευρη αντιμετώπιση. Διάφοροι τρόποι, πολιτικές και δράσεις έχουν προταθεί για την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων.  Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται: αναθεώρηση του καθεστώτος πράσινου δακτυλίου και απαγόρευση της ελεύθερης πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτροπή της χρήσης ανεξέλεγκτης βιομάζας σαν οικιακό καύσιμο, ανάπτυξη δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα  σταθερής τροχιάς, ανάπτυξη και προστασία αλσών και περιαστικού πράσινου, αποτροπή λαθροϋλοτόμησης, πύκνωση του δικτύου ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κλπ.Αλλο σοβαρό ζήτημα είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων και των ορεινών όγκων της Αττικής. Τέτοιοι είναι ο Υμηττός και η ανάγκη έκδοσης του νέου ΠΔ Προστασίας του, το Ορος Ποικίλο στη Δ. Αθήνα, η ανάδειξη και η ορθολογική αξιοποίηση μεγάλων μητροπολιτικών πάρκων,όπως το Πάρκο Τρίτση  στο Ιλιον, και το Πάρκο Ραδιοφωνίας ,επίσης στο Ιλιον. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω το σοβαρό ζήτημα της ορθολογικής και περιβαλλοντικά συμβατής και με τις κοινοτικές οδηγίες διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιας διαχείρισης με λογική αποκεντρωμένη και όχι φαραωνικών εγκαταστάσεων, όπως προωθεί ο νυν Περιφερειάρχης.

 

  • Πώς προχωρεί η Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ  στην πορεία προς το Συνέδριο του?

 

O ΣΥΡΙΖΑ,  ανασυγκροτείται και διευρύνεται, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών. Η άνοδος της Δεξιάς, το δυνάμωμα της ακροδεξιάς και των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απαιτούν τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού προοδευτικού Μετώπου. Έτσι θα επιταχυνθεί  η προσπάθεια για συνολική αλλαγή της πορείας και κατεύθυνσης των πολιτικών. Η αντιστοίχιση κοινωνικού και πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή των προοδευτικών δυνάμεων που συνέβαλαν στην ισχυρή αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος δημιουργεί την ανάγκη, και συγχρόνως, την υποχρέωση  αυτού του μετασχηματισμού. Η Αριστερά πάντα και ιστορικά, «μεγαλούργησε» όταν λειτούργησε μέσα από πολιτικές ευρύτερων συμμαχιών και συστράτευσης. Έτσι και τώρα ήρθε η ώρα για το νέο -μεγάλο προοδευτικό Μέτωπο, που θα εμποδίσει το «πισωγύρισμα» της Πατρίδας σε πολιτικές που την έβαλαν στα Μνημόνια και την έφθασαν στα όρια της χρεωκοπίας και  θα οδεύσει σε μια αναπτυξιακή πορεία με επίκεντρο τον Άνθρωπο και βέβαια το Περιβάλλον.

Στο δημοκρατικό και προοδευτικό αυτό κάλεσμα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, δραστηριοποιούνται και δίνουν μια νέα αισιόδοξη πνοή στο νέο αυτό εγχείρημα. Είμαστε αισιόδοξοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X